Parragh: A túlóratörvény üzenet volt a német nagytőkének

2019.02.21. 09:09

Életszerűtlen a 400 órás túlórakeret általános alkalmazása, a Fidesz rengeteg konfliktust megspórolhatott volna, ha előtte 2-3 kávét megiszik a szakszervezetekkel. Bölcsebb lett volna a folyamatot egyeztetni, nem került volna sok munkába. Az más kérdés, hogy szakszervezeti oldalon nem nagyon van kivel tárgyalni - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Hvg.hu-nak.

Parragh szerint a 400 órás túlórakeret legfeljebb a dolgozók 5-10 százalékát érinti majd, és egy-két év kell ahhoz, hogy látszódjon a valós hatása, azonban az messze nem akkora, mint amekkora tüntetések voltak miatta. Szerinte a munkaadó olcsóbban is megúszhatja a plusz munkaerő biztosítását a túlóratörvény alkalmazásánál, például ha jobban megszervezi a munkát, vagy ha munkaközvetítő útján alkalmaz embereket.

Arra a kérdésre, hogy ki kérhette a túlóratörvény elfogadását, Parragh azt mondta,

senki, az egy egy üzenet volt a német nagytőkének, hogy megéri Magyarországon befektetni.

Arra a felvetésre, hogy az építőipari cégeknek lett volna szükségük a lazább szabályozásra, Parragh azt mondta, életszerűtlen a felvetés, hogy az építőiparnak kedvezett volna a Fidesz, ott ugyanis valóban nagyon kockázatos túldolgoztatni az embereket.

A Hvg.hu Garancsi István, Szíjj László és Mészáros Lőrinc építőipari cégét is megkereste, hogy ott alkalmazzák-e a 400 órás keretet, illetve a cég tulajdonosa kérte-e Orbán Viktor miniszterelnöktől vagy a kormány bármely tagjától a változtatást.

Garancsi cége, a Market azt írta, a Market Csoport nem alkalmazza a törvényt, arra nem válaszoltak, hogy Garancsi szóba hozta-e Orbánnál a témát. A Szijj László-féle Duna Aszfalt azt válaszolta, jelenleg nem alkalmazzák a túlórakeretet, arra pedig, hogy év közben ez még előfordulhat-e, azt írták, ha a munka mennyisége igényelné, továbbá az időjárás lehetővé tenné, elsősorban a téli leállás munkaóráit és az Ágazati Kollektív Szerződésben lehetőségként felmerülő 300 óra túlmunka ledolgozását biztosítják. "Ha ez nem lenne elég, akkor elgondolkodunk az alkalmazásán" - írták. A Mészáros és Mészáros Kft. nem válaszolt a lap kérdéseire.  • Hírek
  • Lakáshitel