4 éves mélypontra került az üzleti hangulat Németországban

2019.02.22. 11:24

Februárban a vártnál nagyobb mértékben, több mint négy éves mélypontra romlott az üzleti hangulat Németországban a müncheni ifo gazdaságkutató intézet pénteken közzétett felmérése szerint – írja az MTI.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) pénteken publikált felmérése alapján februárban a várt 99,0 pont helyett 98,5 pontra, 2014 decembere óta a legalacsonyabbra csökkent a németországi üzleti hangulatot számszerűsítő mutató értéke az előző havi 99,3 pontról.

A mutató összetevői közül a gazdasági szereplők aktuális kondíciók megítélését számszerűsítő érték februárra vonatkozóan 103,4 pontra csökkent a várt 103,9 pont helyett a januári 104,3 pontról. A hat hónapos időtávra vonatkozó kilátásokat számszerűsítő érték pedig 93,8 pontra csökkent februárban az előző havi 94,2 pontról. A piac a januárival megegyező értéket várt februárra is.

A német statisztikai hivatal által pénteken közölt részletes adatok alapján Németország csak a magasabb állami kiadások miatt kerülte el a gazdasági visszaesést tavaly a negyedik negyedévben, éves bázison 0,1 százalék volt a növekedés, ami így gyakorlatilag inkább stagnálás. A harmadik negyedévben az előzőhöz viszonyítva 0,2 százalékkal zsugorodott a német GDP.

A harmadik negyedéves gyenge teljesítményt elsősorban az okozta, hogy az autóiparban nehezen halad az átállás az üzemanyag-fogyasztási és károsanyag-kibocsátási értékek megállapítására szolgáló új nemzetközi szabványra, valamint a kínai gazdaság lassulása, illetve a kereskedelmi háború jelentette bizonytalanság sem tett jót a német autóiparnak. A Bloomberg cikke szerint ugyanakkor a nyári visszaesést követően már helyreálltak az autóipari megrendelések, azonban úgy tűnik, hogy ez még nem volt elég ahhoz, hogy megnyugtassa a német gazdasági szereplőket.