Sztrájkolhatnak a postások

DBZOL20181008015
2019.02.22. 08:57

Hamarosan Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter Vám utcai irodája elé vonulnak a postások, amivel fel akarják hívni  az állami vállalatok működéséért felelős vezető figyelmét arra, hogy a 30, sőt egyes területeken 40 százalékos elvándorlás miatt a stabil dolgozók helyzetet tarthatatlan – mondta Ádám István a Népszavának.

A Postások Független Érdekvédelmi Szövetségének (POFÉSZ) elnöke szerint  van olyan postahivatal, ahol 30 kézbesítő 50 körzetet visz, de nagy a létszámhiány a logisztikai területen és a hivatali felvételi ablakoknál is. Azért döntöttek a demonstráció megszervezése mellett, hogy   a lakosság érdekei ne szenvedjenek csorbát, de a POFÉSZ elnöke azt is elmondta, hogy ha eredménytelen marad az akció,

AKKOR KÉSZEK A MÉG ELÉGSÉGES SZOLGÁLTATÁSOK MEGHATÁROZÁSÁÉRT A BÍRÓSÁGHOZ FORDULNI, HOGY MEGSZERVEZHESSENEK EGY RÉSZLEGES, DE TÖBB POSTAI TERÜLETET ÉRINTŐ SZTRÁJKOT IS, HA NEM SIKERÜL MEGÁLLAPODNI AZ IDEI BÉREMELÉSRŐL.

A szakszervezet február elején levélben jelezte a miniszternek, hogy béremelést kérnek, a bérkövetelést azonban a Posta nem fogadta el. A POFÉSZ választmánya ezután demonstrációs bizottság létrehozásáról döntött, amihez csatlakozik a szintén a Munkástanácsokhoz tartozó Kézbesítők Szakszervezete is.

Ádám István elmondta, 2019-re vonatkozóan a 2017-ben megkötött hároméves bérmegállapodás alapján 6 százalékos béremelést kapnak a Posta dolgozói, amit a munkaadó megtoldott plusz két százalékkal, azonban egy ilyen szintű emelés nem tudja megállítani az elvándorlást. Azt is megemlítette, hogy a cég régi alkalmazottai is jó esetben bruttó 250-270 ezer forintot keresnek, ami nem elég a megtartásukhoz.

A Magyar Posta hétfőn jelentette be, hogy az üzemi tanáccsal előzetesen egyeztetve döntött arról, hogy 2019 tavaszán újabb csoportos, mintegy 300 fős létszámcsökkentést hajt végre a bürokráciacsökkentés folytatásaként, a leépítés elsősorban az irányítási-adminisztratív területeket érinti, többségében a fővárosi munkahelyeken. 2018 őszén már volt egy 100 fős leépítés a cégnél, az szintén az irányítási-adminisztratív területeket és többségében a fővárosi munkahelyeket érintette. Az akkori intézkedést szintén a bürokráciacsökkentéssel indokolták.