Brit kormányzati jelentés a no deal brexit súlyos következményeiről

2019.02.26. 21:47
Az országon belül az északi részek járnak a legrosszabbul, de mindenhol nagy visszaesés várható.

A megállapodás nélküli brexit várható következményeit foglalta össze egy frissen publikált brit kormányzati jelentés. Mint a BBC cikke bemutatja a jelentés szerint bizonyos élelmiszerek ára emelkedni fog, a visszaállított vámellenőrzések évente 13 milliárd fontba kerülhetnek és a brit gazdaság a következő 15 évben 6,3-9 százalékos visszaesést fog elszenvedni. 

A legrosszabb helyzetben lévő területek Nagy-Britannia északkeleti térsége (10,5 százalékos visszaesés), Wales (-8,1 százalék), Skócia (-8,0 százalék), illetve Észak-Írország (-9,1 százalék) lehetnek.

A jelentés szerint a vállalkozások egyelőre komolyabban még nem készülnek, ugyanakkor a kormány már azzal büszkélkedik, hogy a legfontosabb lépéseket megtette. A tervezett előkészítő projektek valamivel több, mint kétharmada - és valamivel kevesebb, mint 85 százaléka már befejeződött.

A brit élelmiszer-ellátás 30 százalékban az unióból érkezik, legnagyobbrészt a csatornán keresztül. A no deal brexit elsősorban a friss zöldség és gyümölcs áru logisztikájában okozhat fennakadást, de a valódi hatások nagyrészt attól függnek, hogy mennyire próbál a lakosság bizonyos termékekből rohamszerűen felhalmozni.

Ugyanakkor attól nem tartanak az anyag készítői, hogy az Egyesült Királyságban erősebb hiányjelenségek jelentkeznének az élelmiszer-ellátásban, ahogy írják: tíz élelmiszerből egynél lesz csak fennakadás.