Leonóra, Inez
-3 °C
6 °C

Paksi Atomerőmű: Méltánytalanok és túlzóak a szakszervezet követelései

2019.02.26. 13:10

Méltánytalanoknak és túlzónak tartja a szakszervezeti követeléseket az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. a fegyveres őrség kiszervezésével kapcsolatban - közölte a Paksi Atomerőmű két szakszervezetének keddi budapesti demonstrációjára reagálva. A szakszervezetek kedden a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Bártfai-Mager Andrea hivatala elé vonultak tiltakozásul.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a Paksi Atomerőműnél az esetleges átszervezések kezelése mindenkor a dolgozók érdekeinek messzemenő figyelembevételével zajlik; a mostani, törvényi kötelezettség teljesítése miatt végrehajtott átszervezést követően a fegyveres biztonsági őrök változatlan anyagi feltételek mellett végezhetik feladataikat az atomerőmű leánycégében, illetve a törvény által előírt juttatásokon felül jelentős kompenzációs csomagban is részesülhetnek.

A szakszervezetek annak ellenére jelentettek be konfliktushelyzetet, hogy az üzemi tanácsban még folynak az egyeztetések - írja közleményében a vállalat.

Felidézték: az Országos Rendőrfőkapitányság 2017-ben részletesen felülvizsgálta a Paksi Atomerőmű védelmével kapcsolatos gyakorlatot, és olyan új követelményeket támasztott, amelyek többek között a fegyveres biztonsági őrség létszámának emelését írták elő.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. megvizsgálta az ORFK határozatát és úgy döntött, hogy 100 százalékban saját tulajdonú leányvállalatán - az ugyancsak köztulajdonban álló Atomix Kft.-n - keresztül teljesíti az ORFK határozatában foglalt követelményeket. A döntést az alapozta meg, hogy az Atomix Kft. több évtizedes biztonsági tapasztalatot szerzett már a Paksi Atomerőmű vagyonőri tevékenységének ellátása során.

A tájékoztatás szerint a mostani átszervezés során minden dolgozó testreszabott ajánlatot kapott a vállalatnál eltöltött idő, a nyugdíjig hátralévő idő, illetve az egyéb átképzési lehetőségek figyelembevételével. Az érintett fegyveres biztonsági őrök - munkáltatói jogutódlás keretében - az eddigi feladataikat változatlan bérért végzik a továbbiakban is, mindezt pedig a törvény által előírt kötelező juttatásokon felül felkínált jelentős kompenzációs csomag egészíti ki.

Az ajánlat lehetőséget biztosít átképzésre, illetve az atomerőmű leányvállalatán belül egyéb, kisebb fizikai igénybevételt jelentő munkakör betöltésére is. Az ajánlat versenyképességére jellemző, hogy a kompenzációs csomag nélkül is több száz jelentkezés érkezett a szóban forgó munkakörökre - hangsúlyozta a társaság.

A vállalat jelezte: felelős munkáltatóként változatlanul mindent megtesz a békés megegyezés, a vállalatra jellemző pozitív munkahelyi légkör fenntartása érdekében, továbbra is fenntartja ajánlatát az érintett dolgozói számára.

A paksi atomerőmű két szakszervezete, a Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Paksi Atomerőmű (MÉSZ) és a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete (PADOSZ) két napja jelentette be, hogy sztrájkra készül az atomerőmű fegyveres biztonsági őrségének tervezett kiszervezése miatt.

A sztrájkkövetelésben megfogalmazták, hogy a munkáltató a Fegyveres Biztonsági Őrség tevékenységét ne szervezze ki, vagy ha mégis kiszervezi, akkor méltányos feltételeket biztosítson a munkavállalóknak. Úgy vélik, a munkáltató személyében bekövetkezett változás a munkavállalók számára hosszútávon aránytalan sérelemmel járhat az irányadó munkafeltételek lényeges és hátrányos megváltozása miatt.

A szakszervezetek elfogadhatatlannak tartják a munkáltatói hozzáállást, a jelenlegi munkaerőpiaci viszonyok és a nukleáris védettség szempontjából helytelennek ítélik meg. Március 1-ig folytatják a tárgyalásokat, ha nem jutnak megegyezésre, a sztrájkot sem tartják kizártnak.

Frissítés: Elfogadhatatlannak tartják a paksi atomerőmű szakszervezetei, hogy a fegyveres biztonsági szolgálat kiszervezése az ott dolgozók jövedelmének csökkenésével jár - mondta Hatvani Jácint, a Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Paksi Atomerőmű (MÉSZ) elnöke az MTI-nek kedden.

Az érintett 42 munkavállalóra, akiket az atomerőmű tulajdonában lévő Atomix Kft.-be szerveznek ki, az ott alkalmazott kollektív szerződés vonatkozik majd, ami bérben ugyan nem jelent különbséget, de a pótlékokat és a béren kívüli juttatásokat tekintve a dolgozók mindegyike éves szinten több mint 1 millió forinttal kapna kevesebbet.

A paksi atomerőmű szakszervezetei azt követelik, hogy a biztonsági szolgálat kiszervezése során a dolgozók ne kerüljenek anyagilag hátrányosabb helyzetbe. Ezt tartalmazza az a petíció, amelyet kedden a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek nyújtottak át.

(Borítókép:  A Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Paksi Atomerőmű (MÉSZ) és a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete (PADOSZ) demonstrációjának résztvevői a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Vám utcai épülete előtt 2019. február 26-án.  - fotó:  Balogh Zoltán / MTI)