Magyar Narancs: 30 százalékot veszít önszántából ingatlanjain az V. kerület

BNAGZ20180423271
2019.02.28. 05:33

Egy közel öt éve életbe lépett változtatás az önkormányzati bérlemények kedvezményes megvásárlását már nem csak a korábbi bérlőnek teszi lehetővé. Az ötödik kerületben nagy értékű ingatlanok esetében bukkantak fel vásárlók - írja a Magyar Narancs csütörtöki számában.

A lap egy hete már firtatta az ötödik kerületi ingatlan adásvételeket.

Akkor megírták, hogy nem szűnt meg az a Rogán Antal alatti gyakorlat, hogy rengeteg ingatlant értékesít az V. kerületi önkormányzat a piaci ár töredékéért. Az első cikkből az is kiderült, hogy több ingatlan került Szatmáry Kristóf fideszes politikus cégébe.

A most megjelent második részből kiderül, melyik az a módosítás, amely lehetővé teszi, hogy ne csak a korábbi bérlő, de gyakorlatilag bárki más kedvezménnyel vehessen meg önkormányzati ingatlanokat.

A régóta élő 30 százalékos vételiár-kedvezmény azon az elven alapult, hogy ha egy bérlő évek óta bérel egy ingatlant, akkor arra feltehetőleg költött, netán felújította, ezért jutányos áron veheti meg.

A Polgári Törvénykönyv egy 2014-es módosítása óta azonban a bérlő ezt a jogát átruházhatja. Ilyen átruházással keltek el értékes ingatlanok a kerületben - írja a lap. Sokszor ingatlanügynökök kerestek ezeken az ügyleteken. Ez tehát 100 millió forintonként 30 millió forint bevételkiesést jelent a kerületnek.  • Hírek
  • Hírek