Csaba
17 °C
31 °C
Index - In English In English Eng

Sztrájk lesz a Paksi Atomerőműben

2019.02.28. 17:05 Módosítva: 2019.02.28. 18:02

A Paksi Atomerőmű két szakszervezete, a Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete Paksi Atomerőmű (MÉSZ) és a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete (PADOSZ) bejelentette, hogy március 2-án a fegyveres biztonsági őrség kiszervezésben érintett munkavállalók kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak. 

A sztrájkban a munkára képes állomány minden munkavállalója egységesen részt vesz – írták a szakszervezetek. Ha a figyelmeztető sztrájk után sem sikerül megállapodni, „az érintett munkavállalók készek a sztrájkot folytatni, készek a szakszervezetek további tüntetéseket is szervezni az ügyben bármilyen módon érintett hivatalok, intézmények előtt”.

8e241a00e2905962b86a2e25a7945c70
Fotó: EGYESÜLT VILLAMOSENERGIA-IPARI DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETI SZÖVETSÉGE

A sztrájkkövetelésben megfogalmazták, hogy a munkáltató a Fegyveres Biztonsági Őrség tevékenységét ne szervezze ki, vagy ha mégis kiszervezi, akkor méltányos feltételeket biztosítson a munkavállalóknak. Úgy vélik, a munkáltató személyében bekövetkezett változás a munkavállalók számára hosszútávon aránytalan sérelemmel járhat az irányadó munkafeltételek lényeges és hátrányos megváltozása miatt – írtuk korábban. 

Méltánytalanoknak és túlzónak tartja a szakszervezeti követeléseket az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Az esetleges átszervezések kezelése mindenkor a dolgozók érdekeinek messzemenő figyelembevételével zajlik; a mostani, törvényi kötelezettség teljesítése miatt végrehajtott átszervezést követően a fegyveres biztonsági őrök változatlan anyagi feltételek mellett végezhetik feladataikat az atomerőmű leánycégében, illetve a törvény által előírt juttatásokon felül jelentős kompenzációs csomagban is részesülhetnek – írta korábban közleményben a menedzsment.