Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Nőket mellőző katalógus miatt perelték be az IKEA-t Izraelben

2019.02.28. 13:09

A nők elleni diszkrimináció címén indít pert ultraortodox zsidó nők nevében két izraeli szervezet az IKEA ellen, amiért az nőket mellőző katalógust adott ki, hogy az ultraortodox lakosság kedvében járjon – írja az MTI.

479

Az Izraeli Vallási Akcióközpont (IRAC) 3,6 millió euró (1,1 milliárd forint) értékű kártérítést követel csoportos per keretében tízezer "megsértett" ultraortodox nőnek, fejenként 363 eurót. Az IRAC felmérést is készített, és a megkérdezettek 20 százaléka tartotta sértőnek a katalógust a Haaretz cikke alapján.

A 2017-ben kiadott, úgynevezett "kóser katalógus" képein csak férfiak és fiúk láthatóak, még azokon is, amelyek családokat hivatottak ábrázolni.

"A csoportos per célja, hogy kártalanítsuk azokat a nőket, akiket az IKEA diszkrimináló és kirekesztő viselkedése megsértett" - mondta Orli Eresz Lahovszki ügyvéd. A panaszt egyelőre még be kell fogadnia az illetékes bíróságnak. Az IKEA nem nyilatkozott a panasszal kapcsolatban. A svéd vállalkozás két éve a kritikákat követően már bocsánatot kért a katalógusért.

Izraelben a 9 milliós lakosság tíz százaléka ultraortodox, az ősi vallási előírásokat szigorúan betartó zsidó. Közülük többen saját városokban és negyedekben élnek, ilyen például a jeruzsálemi Mea Searim. A férfiak gyakran a vallás tanulmányozásának szentelik életüket, míg a nők dolgoznak. A lányoknak és asszonyoknak szoknyát és zárt, karokat fedő ruhát és zárt cipőt kell hordaniuk. A férjezett nőknek hajukat paróka vagy kendő alá kell rejteniük. A nők nyilvános ábrázolása tiltott.