5 év börtönre ítélték az MVM exigazgatóját

2019.03.01. 13:08

Öt év letöltendő börtönre ítélte Kocsis Istvánt, az MVM Magyar Villamos Művek 2005-2008 közötti vezérigazgatóját az állami energiacsoport milliárdjait érintő hűtlen kezelés és sikkasztás tárgyában a másodszorra megismételt bírósági eljárás során a Pécsi Ítélőtábla – írja a Népszava.

A bíróság 

  • Kocsis tanácsadóját, Szász Andrást 3 év börtönre ítélte.
  • Varga-Sabján László egykori MVM-menedzsert 2 év börtönre ítélte, 3 évre felfüggesztve,
  • Kocsis István feleségét a orgazdaságban és pénzmosásban is érintettnek találták, de esetében a bíró nem említett büntetést, vagyis fenntartotta az első fokú bíróság által rá kiszabott, két év felfüggesztett börtönt.

Emellett Kocsisnak és Szásznak különböző jogcímeken 15 napon belül több millió eurót is meg kell téríteniük az MVM számára. 

A lap értesülései szerint felülvizsgálati eljárás várható, így a végső döntést a Kúria fogja meghozni.

Kocsisék ellen egy évtizede zajlik az eljárás. Az MVM volt vezérigazgatóját azzal vádolják, hogy különböző, leginkább offshore-cégekkel kötött kamuszerződések révén mintegy 15 milliárd forintot loptak el az MVM-ből. Kocsist tavaly márciusban első fokon felmentették, de bűnösnek találták Kocsis István tanácsadóját, Szász Andrást és Kocsis Istvánnét is. Kocsist négy évvel ezelőtt is felmentették, de másodfokon három éve négyük esetében a bíróság új eljárást rendelt el. 

Az ex-vezérigazgató alapvetően azzal védekezett, hogy a pénz cégből való kitalicskázását lehetővé tevő szerződésekről nem tudott, felesége pedig arra hivatkozott, hogy meghamisították az aláírását. Bűnösségét minden vádlott tagadta, a felelősséget alapvetően az eljárás során elhunyt egykori gazdasági vezérigazgató-helyettesre, Molnár Lászlóra hárítva.

A Pécsi Ítélőtábla az ítéletben inkább az ügyész és az MVM érveit fogadta el: eszerint  bár az egyes esetekben nincs egyértelmű bizonyíték Kocsis István vezető szerepére, az ügyekre összefüggésükben tekintve már egyértelmű, hogy a szerződések elsősorban Kocsis István szándékait tükrözték. Azt azonban nem fogadta el a bíróság, hogy a vádlottak bűnszervezetben követtek volna el bűncselekményt.

Az MVM-et 2005 és 2008 között vezető Kocsisról néhány éve  Az ember, aki mindig mindent túlél  címmel írtunk portrét