Csak azért sem nyomoz az ügyészség a Klik szoftveres bénázása miatt

2019.03.01. 15:21

A Fővárosi Főügyészség elutasította a Transparency International kérelmét, hogy nyissák meg a nyomozást abban az ügyben, amiben Hadházy Ákos LMP-s országgyűlési képviselő tett feljelentést korábban.

A Főügyészség a panaszt azzal utasította el, hogy az ügyészség határozata ellen csak a gyanúsított, a védő, a sértett, a vagyoni érdekelt, és az egyéb érdekelt nyújthat be panaszt. A Transparency elutasítását a törvény alapján indokolniuk sem kell.

Hadházy különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt tett feljelentést, amelyben jelezte, hogy a Klik milliárdos értékben vásárolt több különböző méregdrága informatikai rendszert, de nem üzemelte be őket, sőt újabb hasonlókat vett helyettük. A Fővárosi Főügyészség január közepén arra hivatkozva utasítotte el a feljelentést, hogy az ügyben még a bűncselekmény gyanúja is hiányzik.

A KLIK uniós támogatást vett fel informatikai fejlesztésekre, a pénzből a terv szerint szoftvereket készítettek volna, amiket iskolákban lehetett volna használni. Csakhogy 

A SZOFTVEREK EGY RÉSZE EL SE KÉSZÜLT, AMI PEDIG ELKÉSZÜLT, AZT SOHASEM HASZNÁLTÁK.

Amikor az LMP társelnöke egyenként rákérdezett a programokra a KLIK-nél, akkor azt mondták neki, van amit nem használnak, van amit nem töltöttek fel adatokkal, van amit nem sikerült még bevezetni, és van olyan is, ami helyett vettek inkább egy másikat. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban elismerte, hogy a Klik által vásárolt informatikai rendszerek döntő többsége nem készült el. 11-et beindítottak ugyan, de részben a szervezet átalakulása miatt ezeket is kivezették, vagy pedig nem lettek megfelelően előkészítve. 14 másik szoftver viszont egyáltalán nem készült el.

Lázár közölte azt is, vizsgálat és szabálytalansági eljárás zajlott az ügyben, az állami közoktatási intézményfenntartónak vissza kell fizetnie 1,2 milliád forint uniós támogatást a szoftverbeszerzésének szabálytalanságai miatt.  • Hírek
  • Hírek