Még nagyobbat nőtt a GDP, mint amekkorát a KSH elsőre becsült

2019.03.01. 09:33

Még nagyobb is volt a gazdasági növekedés tavaly az utolsó negyedévben annál, mint amekkorát a Központi Statisztikai Hivatal elsőre becsült- derül ki a KSH közleményéből. 

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 4,9 százalékkal nőtt. 2018-ban a GDP volumene szintén 4,9 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest.

(Az első becslés szerint szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint éves szinten 4,8; negyedéves alapon 1,1 százalékkal nőtt a GDP.)

A mezőgazdaság hozzáadott értéke 8,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az ipar teljesítménye 4,1, ezen belül a feldolgozóiparé 4,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérten. A gép és gépi berendezés gyártása kivételével a jelentősebb súlyú feldolgozóipari ágazatok mindegyikében bővült a teljesítmény. Az építőipar hozzáadott értéke 20százalék-kal emelkedett, ezen belül minden ágazatban erőteljes növekedés történt.

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 3,9 százalékkal nőtt, a legnagyobb bővülést a kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás (7,9 százalék) érte el. Az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág hozzáadott értéke 7,3 százalékkal emelkedett. A szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység együttes teljesítménye 5,3, a szállítás, raktározásé 3,7 százalékkal nőtt.