Nem sok más európai város van, ahol ennyire reménytelen lenne saját lakást venni

2019.03.01. 23:35 Módosítva: 2019.03.02. 01:09

Különösen reménytelen az első lakásuk vásárlása előtt állók helyzete Budapesten, derül ki a togethermoney összeállításából. Az oldal 34 város december végi numbeós adatait vetette össze, nem egy tudományos igényű kimutatás, de annyit azért mindenképpen jól mutat, hogy ha valaki nem örökölt vagy szerzett már korábban saját lakást,

hanem magyar fizetéséből próbál meg összekuporgatni egy első pesti lakásra, annak elég rosszak az esélyei.

Más európai városokhoz viszonyítva Budapest kimondottan kilátástalan helynek tűnik, ha összevetjük a fizetéseket a lakásárakkal, a lakáshitel és lakás költségeivel: a város a lista végén helyezkedik el, hátulról a harmadik a rangsorban. Ennél csak Kijevben és Moszkvában lehangolóbb a helyzet.

Az oldal egyébként Budapesten 2300 fontos átlagos négyzetméterárral és 616 fontos átlagos fizetéssel számol, a számlákra pedig 135 fonttal kalkulál. A legjobb esélyekkel Brüsszelben indulnak neki a fiatalok a lakásvásárlásnak, hiába kerülnek ugyanis többe, 2700 fontba a lakások négyzetméterenként, az átlagfizetés csaknem háromszorosa (1787 font) a magyarnak. A lista élén végzett még Bern és Koppenhága is. Budapest egyébként nem sokkal marad el Prágától, Rómától és Lisszabontól.