Taksony
-2 °C
3 °C

Nigériában felrobbant egy kőolaj-vezeték, 50 embernek nyoma veszett

2019.03.02. 13:23
Az üzemeltető cég nem nyilatkozott még, így azt sem lehet tudni, hogy sikerült-e elzárni a megsérült vezetéket.

Felrobbant egy kőolajvezeték Nigéria déli részén - tudósított az MTI. A környék lakossága pánikszerűen menekül. A szerencsétlenségben több mint 50 embernek veszett nyoma - közölték helyi tisztviselők szombaton.

Nengi James-Eriworio, a Bayelse állambeli Nembe királyság törzsi tanácsának szóvivője elmondta, hogy a még péntek reggel történt robbanás következtében nagy mennyiségű olaj ömlött ki. A vezeték több nagy olajtársaság tulajdonában van, míg üzemeltetése a helyi Aiteo csoport (amelynek nincs köze a hazai Alteo céghez) feladata.

Ez a társaság, Afrika 17-ik leggazdagabb emberének, a 2,7 milliárd dolláros vagyonúra becsült Benedict Petersnek a holdingja.

A cég azért felel, hogy a kőolajat Nembéből a mintegy száz kilométerre lévő Port Harcourtban lévő Bonny olajterminálba szállítsa. Az Aiteo egyelőre nem nyilatkozott a történtekről. Az sem világos, hogy a megsérült vezetéket elzárták-e már. A Niger, Nyugat-Afrika legfontosabb folyójának torkolatvidéke nagyon szennyezett. A Nigériában működő olajvállalatok általában azt állítják, hogy az olajkiömlések nagy részben szabotázscselekmények, vezetékcsapolások és törvénytelen olajfinomítások miatt történnek.

A4AE44C8-C7EE-4383-9F5E-293465D4A6D0 w800 h450.png
Fotó: Google Maps

Maga a  VII. Amanyanabo király vezette Nembe Királyság egy érdekes, részleges önállósággal bíró terület. A térségben rengeteg a vallási és törzsi villongás, elég sok erőszakos cselekmény történik, miközben a Niger deltája olajban gazdag, így óriásvállalatok is jelen vannak a térségben.