Friderika
3 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Franciaország jelentős bevételt remél az IT különadótól

2019.03.04. 21:05

Franciaország különadóval sújtaná az IT-óriásokat. A megadóztatni tervezett legnagyobb cégek kezdőbetűiről elnevezett adóról (GAFA) szóló törvénytervezet szerdán kerül a francia kormány elé – írta az RT.com.

A jogszabály azokat a globális vállalatokat sarcolná meg – egyébként nem csak a fenti négy céget -, amelyeknek az éves világszintű bevételük több mint évi 750 millió euró, franciaországi bevételük pedig meghaladja az évi 25 millió eurót. Az adó mértéke a bevétel 3 százaléka lenne. A szabályozás legalább 30 vállalatot érint, köztük – ahogy a miniszter említette – az Ubert, az Airbnb-t vagy a Booking.com-ot. A tervezet ugyanakkor felsorol még kínai, német, spanyol és brit cégeket is, de a francia online hirdetési specialistát, a Criteot is. A francia kormány évi 500 millió euróra számít az újfajta adóból.

A francia kormány nincs egyedül az ötletével, korábban Ausztria is jelentett be hasonlót, de az EU is szinte ugyanezt tervezi. Az Európai Bizottság (EB) javaslatát az Európai Parlament is támogatja és az adó mértéke szintén 3 százalék lenne.

Az EB javaslata szerint a cégeknek azok után a bevételeik után kellene adózniuk, amelyek például online hirdetőfelületek vagy a felhasználók által nyújtott információkból előállított adatok értékesítéséből, illetve digitális közvetítő tevékenységekből származnak. Ez a szabályozás pusztán ideiglenes jellegű lenne, amíg nem sikerül átfogó megoldást találni arra, hogy a digitális cégek ott adózzanak, ahol a nyereségük keletkezik, ne csak ott, ahol a központjuk van.

Az unió 5 milliárd euró bevételt vár ettől a lépéstől. Az EB becslése szerint a hagyományos cégek bevételeinek átlagosan 23 százalékát viszik el a közterhek, míg a digitális vállalatoknál ez az arány mindössze 9 százalék.