Harmadával csökkent a magyar exporttöblet

2019.03.04. 09:27

2018-ban az export euróban számolt értéke 4,2 százalékkal, az import 7,3 százalékkal haladta meg az előző évit, a külkereskedelmi áruforgalom mérlegtöbblete 5,5 milliárd eurót tett ki, ami azt jelenti, hogy 2,5 milliárd euróval csökkent a 2017-es 8 milliárd euróról - jelentette hétfőn második becslése alapján a központi Statisztikai Hivatal (KSH). Tavaly decemberben az export 2,5 százalékkal, az import 5,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz mérve.

 • Az elmúlt évben az export összértéke 105 milliárd euróra nőtt az egy évvel korábbi 100 milliárd euróról.
 • Az import 99 milliárd eurót tett ki az egy évvel korábbi 92 milliárd euróval szemben.
 • Tavaly a gépek, szállítóeszközök exportja 4 százalékkal, importja 5,6 százalékkal nőtt. Ezen belül a közúti járművek kivitele 1, importja 4,7 százalékkal nőtt, így is 7,050 milliárd euró exporttöbbletet hozott.
 • A feldolgozott termékek kivitele 5,2, behozatala 9 százalékkal emelkedett, így 2,5 milliárd eurót meghaladó deficit alakult ki ezen az ágon, amihez a vas, acél színesfém és más fémek importtöbblete egyedül 3,8 milliárd euróval járult hozzá.
 • A gyógyszerforgalom aktívuma az export 10,8 százalékos és az import 17,9 százalékos növekedésének eredőjeként 873 millió euróra csökkent.
 • Az élelmiszerexport 1,8 százalékkal elmaradt az előző évitől, az import 4,8 százalékkal nőtt, az exporttöbblet így is 1,983 milliárd eurót tett ki.
 • A gabonafélék és készítmények külkereskedelméből 914 millió euró exporttöbblet származott annak ellenére, hogy az export 20,1 százalékkal csökkent, az import viszont 7,5 százalékkal nőtt.
 • A húsexport többlete 517 millió euró volt, az élőállatok forgalma 149 millió euró többlettel zárt.
 • Az energiahordozók importja 12,9 százalékkal nőtt euróban és 8,116 milliárd eurót tett ki, miközben változatlan áron számolva 4,8 százalékkal csökkent a behozatal.
 • Az európai országokkal lebonyolított külkereskedelemből Magyarországnak 10,1 milliárd euró külkereskedelmi aktívuma származott. Németországgal 2,8 milliárd euró volt a kiviteli többlet az export 3,3 százalékos és az import 4,7 százalékos növekedéséből. Az Egyesült Királyságba irányuló magyar export a brexit előtti utolsó teljes évben 10,5 százalékkal, az import viszont csak 0,3 százalékkal nőtt, aminek eredményeként a kereskedelmi többlet meghaladta a 2 milliárd eurót.
 • Az Ázsiába irányuló export 9,1 százalékkal elmaradt az előző évitől, az import viszont 17,5 százalékkal nőtt.
 • Az Egyesült Államokból 8,9 százalékkal csökkent az import és 5,3 százalékkal nőtt az euróban számolt export.

A külkereskedelmi többlet csökkenésében több tényező szerepet játszott, mondta kérdésünkre Suppán Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.

A béremelkedés növelte a fogyasztást, ennek egy része az import növekedését hozta. Ugyanakkor jelentősen nőttek a lakossági megtakarítások és soha nem látott az építkezési aktivitás. A belső kereslet növekedése az importot erősíti. Az export lassulása mögött Európa fékezése is ott van, globális lassulás tapasztalható, amelyben jelentős szerepe volt a kínai lassulásnak és az amerikai-kínai vitának. Azt se felejtsük el, hogy csaknem félmilliárd forinttal rontotta a mérleget a tavalyi olajdrágulás. Idén már stabilizálódhat az exporttöbblet, növekedést jövő évre várunk, amikor beérik a sok bejelentett beruházás, például az új Mercedes-gyár

- mondta az elemző.

Németh Dávid, a K&H Bank elemzője is hasonló véleményen van.

A fogyasztásnövekedés és a beruházás is elég importigényes folyamat, ezért számítottam a csökkenésre. Közben a német piacokon romlott a bizalmi indexünk, ami megint nem hatott jól az exportunkra. A rosszabb nemzetközi konjunktúra ránk is negatívan hat, az év második felére talán már javulhat a helyzet. • Tippek
 • Biztosítás