Megépülhet Bulgária második atomerőműve

2019.03.04. 21:24

A második bolgár atomerőmű építése 2020-2021-ben kezdődhet el – ezt a bolgár kormány jelentette be Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő hétfői, szófiai látogatásához igazítva.

A belenei atomerőmű építésének pályázatán az orosz Roszatom mellett az amerikai General Electric (GE), a kínai állami nukleáris konszern, a Kínai Nemzeti Atomenergetikai Társaság (CNNC) és a Framatome francia atomerőmű-építő vállalat indul. A kormány nem ajánl fel állami garanciákat, és nem köt hosszú távú megállapodást az előállított elektromos energia felvásárlására. Bulgária 9 milliárd euróért 8 év alatt tervezi megépíteni a létesítményt. Várhatóan egy éven belül lesz döntés arról, ki építheti az erőművet. A bolgár parlament tavaly júniusban feltételekkel ugyan, de engedélyezte, hogy a kormány újraindítsa a belenei atomerőmű építésének 2012-ben befagyasztott projektjét.

Bulgáriában egyetlen atomerőmű üzemel. A Duna mellett fekvő kozloduji erőműben két, egyenként ezer megawatt teljesítményű szovjet gyártmányú reaktor működik, és ezek Bulgária áramtermelésének 33 százalékát adják. Az új erőmű kétezer wattos teljesítményű lenne. A délkelet-európai állam gázszükségletének 95 százalékát, kőolajfogyasztásának pedig 80 százalékát oroszországi importból fedezi. Bulgária egyetlen olajfinomítója a Lukoil orosz olaj- és gázkitermelő cég tulajdonában áll. (A Lukoil, a második legnagyobb orosz olaj- és gázkitermelő cég tavalyi profitja 47,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Tavalyi adózott eredménye 619,17 milliárd rubel, azaz 2600 milliárd forint volt.)

Bulgária 2005-ben hirdetett tendert a Duna parti Belene városba tervezett atomerőműre. A nyertes cég, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern atomerőmű-építő vállalata, az Atomsztrojekszport volt, 2008-ban megszületett a kivitelezési szerződés is, de a bolgár kormány 2012-ben befagyasztotta a beruházást, mert nem tudott megállapodni az orosz féllel a kivitelezés költségéről, és nem sikerült nyugati befektetőt találni. A zátonyra futott ügylet nyomán Bulgária 601 millió euró kártérítést fizetett a Roszatomnak.