Luca, Ottilia
2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

1,6 milliárddal támogatja a Hamburger Hungáriát a kormány

2019.03.05. 13:49

A Hamburger Hungária Kft. 14,091 milliárd forintból fejleszti dunaújvárosi papírgyárát 2022-ig - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten, sajtótájékoztatón, írja az MTI.

Szijjártó Péter közölte, hogy a gyárfejlesztést a kormány 1,637 milliárd forinttal támogatja. A Hamburger Hungária Kft. ügyvezető igazgatója szerint a gyárfejlesztést nem csak a piaci kihívások indokolják, hanem a hosszú távú bővítési és korszerűsítési igények is.

A támogatást azzal indokolta, hogy az osztrák tulajdonú Hamburger Hungária új technológiákat telepít Magyarországra, hasonlóan azokhoz a cégekhez, amelyek - mint fogalmazott - a kedvező termelési tapasztalatoknak köszönhetően kutatási, fejlesztési és technológiaintenzív befektetéseket is terveznek.

A vállalat a kedden bejelentett beruházást követően új gyártósor és erőmű építésével 700 ezer tonnáról 1 millió tonnára emeli a dunaújvárosi üzem éves termelési kapacitását - közölte Bencs Attila.

A cégvezető sikertörténetnek nevezte, hogy a dunaújvárosi papírgyár a kilencvenes években az osztrák Prinzhorn-csoport tulajdonába került, hiszen - mint mondta - a termelés azóta is folyamatosan bővül, az üzem évente 800 ezer tonna hulladékpapírt hasznosít újra, az anyacég pedig 150 milliárd forintot fektetett be Magyarországon az elmúlt 10 évben.

Utóbbiaknak köszönhető, hogy a papírgyártás energiafelhasználása harmadával csökkent, a szén-dioxid-kibocsátás pedig a felére esett vissza - tette hozzá. A vállalat a beruházást követően új gyártósor és erőmű építésével is számol, hogy 700 ezer tonnáról 1 millió tonnára emelje a dunaújvárosi üzem éves termelési kapacitását.