Tas, Anasztázia
2 °C
7 °C

Forbes: Mészáros Lőrinc bekerült a világ leggazdagabb emberei közé

2019.03.05. 15:04

1 milliárd dolláros vagyonnal Mészáros Lőrinc a világ 2057. leggazdagabb embere az amerikai Forbes frissen publikált listája alapján.

Mészáros először került fel az üzleti lap gazdaglistájára, rajta kívül a másik magyar a listán Csányi Sándor, aki 1,1 milliárd dolláros vagyonával a 1941. helyre lépett előre az 1999. helyről. Mészárosról a lap azt jegyzi meg, hogy a Mészáros és Mészáros Kft. fontos szereplővé lépett elő a magyar építőiparban az állami közbeszerzéseken elért sikereinek köszönhetően.

Az amerikai Forbes összeállításában fura, hogy a Forbes magyar kiadásának tavaly év végén publikált listáján Mészáros egy év alatt a lista nyolcadik helyéről kerülve 381,3 milliárd forintos vagyonnal megelőzte az utóbbi években rendre első helyen végző Csányi Sándort, aki 294,3 milliárd forintos vagyonát 317,2 milliárd forintra növelte.

A világ leggazdagabb embereinek legfrissebb listáját idén is Jeff Bezos, az Amazon internetes áruház alapítója vezeti. Jeff Bezos vagyonának értékét 131 milliárd dollárra becsüli a magazin a pillanatnyi részvényárfolyamok alapján, ami azt jelenti, hogy 12 hónap alatt csaknem 20 milliárd dollárral lett gazdagabb, ugyanis tavaly 112 milliárd dollárra becsülték a vagyonát.

A tavalyelőtt még listavezető Bill Gates, a Microsoft szoftveróriás társalapítója idén is második helyen végzett, vagyona 6,5 milliárd dollárral nőtt a tavalyi 90 milliárdhoz képest. A harmadik helyen idén is  Warren Buffett amerikai tőzsdeguru, a Berkshire Hathaway holding vezetője végzett 82,5 milliárd dolláros vagyonnal.

A Forbes megjegyzi, hogy 2019-ben a dollármilliárdosok száma és teljes vagyona is csökkent, amire erre az évtizedben eddig csak egyszer volt példa ezelőtt. A lista alapján 2153 embernek van 2019-ben egymilliárd dollárt meghaladó vagyona, ami azt jelenti, hogy idén 55-tel kevesebb milliárdos volt a világon, mint tavaly. A listán tavaly is szereplő emberek 46 százaléka vesztett a vagyonából, és a tavalyi listán szereplők 11 százaléka nem került fel az idei listára.