Diána
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Quaestor-ügy: Kiterjesztik a vádat az 1,3 milliárdos sikkasztásra

2019.03.05. 10:24

A Quaestor-ügyben a Fővárosi Főügyészség kiterjesztette a vádat egy közel 1,3 milliárd forintos sikkasztásra, a soltvadkerti ügyrészben emellett megtörtént a korábbi ügyészi indítvány szerinti ügyegyesítés – tájékoztatta a fővárosi főügyész kedden az MTI-t.

A Fővárosi Törvényszékre benyújtott vádirat lényege szerint Tarsoly Csaba és társai 2007-től 2015-ig egy olyan bűnszervezetet működtettek, amely a mintegy 47 társaságból álló Quaestor cégcsoport befektetőinek a valóságban nem létező értékpapírokat is eladott. A vád része egy 9,2 milliárd forintos sikkasztás is.

A főügyészség által 2019 januárjában a Kecskeméti Törvényszékre benyújtott vádirat lényege szerint Tarsoly 2004-től kezdve a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet egyes vezetőivel összejátszva fiktív értékpapírügyletekkel leplezte a Takarékszövetkezet vagyonának hűtlen kezelését. A két eljárás összefüggései alapján a Fővárosi Főügyészség a napokban vádkiterjesztést nyújtott be a Fővárosi Törvényszékre.

Eszerint Tarsoly Csaba már 2011-ben tartott attól, hogy kiderül, fiktív ügyleteket bonyolít a Takarékszövetkezettel, ezért rávette a társát – aki a fővárosi ügynek eddig is vádlottja volt –, hogy a Quaestor cégcsoport kezelésében levő vagyonból 2011 januárja és 2012 áprilisa között közel 1,3 milliárd forint értékű értékpapírt helyezzen el az ügyfelek tudta és beleegyezése nélkül, jogtalanul a Takarékszövetkezet értékpapírszámláján.

A vádkiterjesztés a korábbi vádirat szerinti jogi minősítést nem érinti, az továbbra is bűnszervezetben, folytatólagosan, különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntette. Az eljárás a Fővárosi Törvényszéken folyik. Az egyesített ügy a Kecskeméti Törvényszéken folyik tovább.