Arnold, Levente
17 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

A cégvezetők szerint a mesterséges intelligencia felforgatja az üzleti tevékenységet

2019.03.06. 16:14

Az egy évvel korábbi szinthez képest visszafogottabb a bizakodás a világ- és a helyi gazdaság növekedési ütemével kapcsolatban a vezérigazgatók körében - derül ki a PwC Magyarország felméréséből. Ennek ellenére a saját cégük sikereit illetően továbbra is magabiztosak a vezetők. Konszenzus van abban, hogy a mesterséges intelligencia öt éven belül megváltoztatja az üzleti tevékenységet.

A PwC Magyarország munkatársai nyolcadik alkalommal kérdezték meg és összegezték a hazai vállalatvezetők véleményét, partnerségben a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségével (MGYOSZ). A személyes megkérdezésen alapuló magyar kutatással párhuzamosan a PwC világszerte közel 1400 vállalatvezetővel készített interjút.

A főbb megállapítások:

  • A megkérdezettek világszerte és Magyarországon is bizakodóak a saját bevételeikkel kapcsolatban, a világ- és a helyi gazdaság növekedésének ütemébe vetett hitük azonban megingott.
  • A legtöbben elsősorban működésük hatékonyabbá tételében gondolkodnak Magyarországon és globálisan is.
  • A cégvezetők leginkább organikus növekedést szeretnének, illetve egy új terméket bevezetni. Magyarországon az új termék vagy szolgáltatás piacra dobása az elsődleges cél.
  • A kereskedelmi konfliktusok nemzetközi szinten már éreztetik hatásukat, világszerte a vállalatvezetők 70 százaléka jelezte, hogy ezek aggasztóan hatnak az üzletmenetükre. Ennek megfelelően jelentősen csökkent a korábban népszerű célpontok, például az USA és Kína súlya. Magyarországon még nem látszik ilyen erőteljesen a növekedést nyújtó piacok átalakulása.
  • A legnagyobb problémát világszerte a szakemberhiány jelenti, ezt a geopolitikai bizonytalanság és a túlszabályozottság követi.
  • Magyarországon a szakemberhiány mögött második helyre a generációs probléma került, utána pedig a munkavállalói juttatások.
  • Magyarországon a vezérigazgatók 92 százaléka számolt be arról, hogy nehezebb lett megfelelő munkaerőt találni az elmúlt egy évben.
  • Magyarországon a cégvezetők 60 százaléka, a világban 85 százalékuk gondolja úgy, hogy a mesterséges intelligencia öt éven belül jelentősen megváltoztatja majd üzleti tevékenységét. Hazánkban 71, globálisan 69 százalék ért egyet azzal, hogy nagyobb hatása lehet, mint az internetforradalomnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!