A cégvezetők szerint a mesterséges intelligencia felforgatja az üzleti tevékenységet

2019.03.06. 16:14

Az egy évvel korábbi szinthez képest visszafogottabb a bizakodás a világ- és a helyi gazdaság növekedési ütemével kapcsolatban a vezérigazgatók körében - derül ki a PwC Magyarország felméréséből. Ennek ellenére a saját cégük sikereit illetően továbbra is magabiztosak a vezetők. Konszenzus van abban, hogy a mesterséges intelligencia öt éven belül megváltoztatja az üzleti tevékenységet.

A PwC Magyarország munkatársai nyolcadik alkalommal kérdezték meg és összegezték a hazai vállalatvezetők véleményét, partnerségben a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségével (MGYOSZ). A személyes megkérdezésen alapuló magyar kutatással párhuzamosan a PwC világszerte közel 1400 vállalatvezetővel készített interjút.

A főbb megállapítások:

  • A megkérdezettek világszerte és Magyarországon is bizakodóak a saját bevételeikkel kapcsolatban, a világ- és a helyi gazdaság növekedésének ütemébe vetett hitük azonban megingott.
  • A legtöbben elsősorban működésük hatékonyabbá tételében gondolkodnak Magyarországon és globálisan is.
  • A cégvezetők leginkább organikus növekedést szeretnének, illetve egy új terméket bevezetni. Magyarországon az új termék vagy szolgáltatás piacra dobása az elsődleges cél.
  • A kereskedelmi konfliktusok nemzetközi szinten már éreztetik hatásukat, világszerte a vállalatvezetők 70 százaléka jelezte, hogy ezek aggasztóan hatnak az üzletmenetükre. Ennek megfelelően jelentősen csökkent a korábban népszerű célpontok, például az USA és Kína súlya. Magyarországon még nem látszik ilyen erőteljesen a növekedést nyújtó piacok átalakulása.
  • A legnagyobb problémát világszerte a szakemberhiány jelenti, ezt a geopolitikai bizonytalanság és a túlszabályozottság követi.
  • Magyarországon a szakemberhiány mögött második helyre a generációs probléma került, utána pedig a munkavállalói juttatások.
  • Magyarországon a vezérigazgatók 92 százaléka számolt be arról, hogy nehezebb lett megfelelő munkaerőt találni az elmúlt egy évben.
  • Magyarországon a cégvezetők 60 százaléka, a világban 85 százalékuk gondolja úgy, hogy a mesterséges intelligencia öt éven belül jelentősen megváltoztatja majd üzleti tevékenységét. Hazánkban 71, globálisan 69 százalék ért egyet azzal, hogy nagyobb hatása lehet, mint az internetforradalomnak.