A Toyota és a BMW is kivonulna Angliából a brexit miatt

2019.03.06. 14:02

A BMW és a Toyota is belengette, hogy egy megegyezés nélküli brexit esetén át kell gondolniuk, tartják-e a gyártásukat Angliában.

Peter Schwarzenbauer, a BMW igazgatóságának tagja a Sky Newsnak úgy fogalmazott: „A Mini számára ez egy valós veszély.” Arra a kérdésre, hogy a BMW elköltöztetné-e a Mini gyártását az Oxford melletti Cowley-ból, azt mondta: „Legalábbis meg kell fontolnunk.”

Korábban a BMW vezérigazgatója, Harold Krueger még azt mondta a BBC-nek, hogy a cég felkészül sok esetre, és nagyon rugalmasak a gyártást illetően. Elmondása szerint a vállalat a nagyobb alkatrészek szállítását meg tudja oldani repülőgépekkel, és felkészítették az ellátóikat is.

A Toyota európai elnöke, Johan van Zyl szerint pedig a cég Derby melletti gyárát látja veszélyben, hacsak nem látnak hamarosan, a brexit után is érvényes és a jelenlegivel azonos szabályozói keretrendszert. “Még reménykedünk benne, hogy ez lehet a vége.” Azonban elismerte, korábban azt gondolta, mostanra már mindenképp lesz megállapodás.

A cég burnastoni gyárában 2500 ember dolgozik. Van Zyl szerint fontos a versenyképesség állandó fejlesztése, de ha az akadályokat már nem tudják venni, nem kerülhetik el a befektetések csökkentését sem. Problémát jelenthet az is, hogy nincs szétválasztva a gyártási folyamat, ezért a következő pár hét kritikus lesz.

A Toyota korábban 240 millió fontot, azaz közel 90 milliárd forintot fektetett be az új Corolla modellbe és a burnastoni termelés növelésére.

A Nissan és Honda is hozott nemrég olyan döntéseket, amelyek nem érintik pozitívan a brit autóipart. Múlt hónapban a Nissan jelentette be, hogy mégsem épít Angliában új gyárat, a Honda pedig úgy döntött, bezárja swindoni egységét.