Az MNB felfüggesztette egy alkuszcég működését

2019.03.06. 10:48

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vizsgálatának lezárásáig azonnali hatállyal megtiltotta a budapesti Magyar Adósságrendező Zrt.-nek, hogy bármilyen a jegybank engedélyéhez vagy bejelentéséhez kötött tevékenységet végezzen- írta az MNB közleményében.

Az MNB hivatalból – előzetes bejelentés nélküli helyszíni ellenőrzést is magába foglaló – piacfelügyeleti eljárást folytat a budapesti székhelyű, honlapot is működtető Magyar Adósságrendező Zrt. tevékenységének áttekintésére. A vizsgálat célja – többek között – annak megállapítása, hogy a társaság végez-e üzletszerűen – a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény (Hpt.) szerint az MNB engedélyéhez kötött – pénzügyi közvetítői, különösen alkuszi tevékenységet.

A jegybank eddigi adatai szerint a Magyar Adósságrendező Zrt. több, magyar nyelven is elérhető honlapon népszerűsíti az általa nyújtott szolgáltatást. Eszerint meghatározott díj ellenében az adósok megbízásából és nevében eljárva folytat tárgyalást a különböző pénzügyi intézményekkel azért, hogy azok módosítsák az adott ügyfelekkel megkötött korábbi szerződéseket. A társaság azonban nem rendelkezik az MNB engedélyével pénzügyi közvetítői, alkuszi tevékenység végzésére Magyarországon.

A jegybank piacfelügyeleti eljárását határozattal zárja majd le, amelynek eredményét honlapján nyilvánosan közzéteszi.