Túlórázhatnak a postások a brüsszelezős levelek miatt

D NOE20140818006
2019.03.06. 13:21

Akár naponta két óra plusz munkát is jelenthet egy postásnak az új Mire készül Brüsszel témájú tájékoztatásnak nevezett kormányzati brosúrák kézbesítése. Az Európai Parlamenti választások közeledtével a kormány nem csak óriásplakátokon riogatja az embereket azzal a jól bevált képlettel, hogy Brüsszel = Juncker = Soros = migránsok, hanem levélben is kiküldi az üzenetet, amelyet a BBC Hard Talk című műsorában maga Szijjártó Péter is kampányanyagnak nevezett.

Több postás arról számolt be újságunknak, hogy a tájékoztatók kézbesítése akár napi két óra plusz munkát is jelenthet. Elmondása szerint hiába számolnak be a leépítésekről a Postánál, ez az irodai alkalmazottakat érinti, kézbesítőkből folyamatos hiány van. Hiába csökkent drasztikusan a postai úton feladott magánlevelek száma, azt mondta, hogy azok amúgy is csak a töredékét jelentik a postai forgalomnak, így a postások túlterheltek.

A levelek kézbesítésére szűk határidő van, ami az újságunknak megszólaló egyik postás szerint nem betartható. Plusz nehézség, hogy a levelek névre szólóak, ezért nem lehet csak úgy kiszórni őket, meg kell bizonyosodni, hogy megfelelő ládába kerül. Egyik forrásunk elmondta, hogy bent a postán külön figyelmeztetnek mindenkit, hogy a brüsszelezős levelek időben és pontosan kerüljenek kézbesítésre. 

Azt is elmondta, hogy nem csak a jelen tájékoztató, de például a nemzeti konzultációk is minden alkalommal jelentős többletterhet jelentenek a postások számára. Korábban már kérdezték a Postát, hogy alkalmazzák-e a túlóratörvényt, de válasz helyett csak annyit mondtak, hogy nem vesznek részt Soros György kampányában. 

Megkerestük a Postát, hogy megtudjuk, valóban túlórára kényszerülnek-e a postások a brüsszeles levelek miatt, és ha igen, milyen formában történik a túlórák kifizetése, de cikkünk megírásáig nem válaszoltak.