A világ legnagyobb nyugdíjalapjánál már nem annyira bíznak az olajban

2019.03.08. 16:20

A norvég kormány úgy döntött, hogy a nagyjából ezer milliárd dollárnyi eszközt kezelő norvég állami alap fokozatosan megszabadul az olaj- és gázipari kutatással és termeléssel foglalkozó cégekben szerzett részesedéseitől – írja a Reuters.

A Pénzügyminisztérium a döntést azzal indokolja, hogy azt szeretnék, hogy ha az alap kevésbé függene az olaj árától és úgy általában az energetikai szektortól.

Az alapot a norvég állam 23 éve, 1996-ban indította, hogy erre gyűjtse az olajbevételekből befolyó és befektetett jövedelmet, hogy akkor is legyen pénze az államnak a nyugdíjakra és hasonló kiadásokra, ha apadni kezd az ország olajvagyona. Az alapban részvények és kötvények vannak, de a portfólióba nagyobb ingatlanvagyon is tartozik.

2018 végén a nyugdíjalapnak nagyjából 37 milliárd dollárnyi értékű részesedése volt energetikai cégekben, viszont ebből csak 8 milliárdot értek azok a részvények, amiknek most az eladása mellett döntöttek. 

A nyugdíjalapnak olyan nagy energetikai cégekben is van részesedése, mint például a Royal Dutch Shell, az ExxonMobil, a Shell, a BP vagy a Chevron, de ezektől a részvényektől nem terveznek megszabadulni egyelőre.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla