Benyújtják a családvédelmi törvényt az Országgyűlésnek

2019.03.08. 14:20

A kormány megbízásából pénteken benyújtja az Emberi Erőforrások Minisztériuma a családvédelmi törvényt az Országgyűlésnek – jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Budapesten, sajtótájékoztatón, írja az MTI.

Kásler Miklós úgy fogalmazott, a törvénytervezet a nemzet megmentésének és fennmaradásának törvénye, középpontjában a család támogatása áll. Elmondta, hogy 2012 óta a gyerekvállalási kedv jelentősen, 21 százalékkal emelkedett, a vágy tehát létezik, a kormány pedig a rendelkezésére álló eszközökkel támogatást nyújt ennek realizálódásához.

Az új intézkedéseket ismertetve elmondta,

  • a legfeljebb 10 millió forintos, kamatmentes babaváró támogatást minden házaspár igényelheti, ahol a feleség 18 és 40 év közötti, és a házaspár valamelyik tagja legalább három éve biztosítási jogviszonyban áll. A kölcsön törlesztését az első gyerek születésekor három évre felfüggesztik, a másodiknál további három évre felfüggesztik, a harmadik gyerek születésekor pedig teljes egészében elengedik a támogatás összegét.
  • A kormány kiterjeszti továbbá a kamattámogatott lakáscélú kölcsönt a használt lakásokra is. Jelenleg új lakásra két gyerek esetén 10 millió, három gyerek esetén 15 millió forintos kedvezményes hitelt lehet kérni. Július elsejétől ugyanezt a támogatást használt lakás vásárlására is fel lehet használni, és ugyanettől az időponttól az eddigi 35 millió forintos értékhatárt is eltörlik.
  • Az akcióterv bővíti a jelzáloghitelekhez nyújtott gyerekvállalási támogatást is, eddig ugyanis a harmadik és további gyerekek születése esetén 1-1 millió forintot írtak jóvá, júliustól azonban már a második gyerek születése esetén is elengednek egymillió forintot, a harmadik gyerek születésénél pedig négymillió forintot.
  • Az autóvásárlási támogatás a három vagy több gyereket nevelőknek jelent segítséget, új hétszemélyes autó vásárlásához 2,5 millió forint erejéig vagy az autó árának 50 százalékáig.
  • A négy vagy több gyermeket nevelő anyák nyugdíjba vonulásukig tartó személyi jövedelemadó (szja) mentessége jövő évtől lép életbe, és szintén 2020-tól lesznek jogosultak a még nem nyugdíjas korú nagyszülők a gyedre, ha mindkét szülő dolgozik és ők ezt kérik.
  • A kormány továbbá a jelenlegi 50 ezerről 70 ezerre növeli bölcsődei férőhelyek számát az országban, így minden házaspár el tudja majd helyezni gyermekét bölcsődében.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának az intézkedések részleteiről elmondta, a babaváró támogatás törlesztőrészlete nem haladhatja meg a havi 50 ezer forintot, és csak akkor kamatmentes a hitel, ha az igényléstől számítva öt éven belül megszületik az első gyermek. Ha három gyerek születik a családban, akkor pedig egyetlen fillért sem kell visszafizetni belőle.

A családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódó kamattámogatott kölcsönnel kapcsolatban emlékeztetett, fél évvel ezelőtt egy kétgyerekes család a csok mellé semmilyen hitelt sem tudott felvenni, most azonban már új építésű ingatlanra, júliustól pedig a használtra is lesz ilyen lehetőség.

A fennálló jelzáloghitel tartozások elengedésében is nyitnak a kétgyerekesek felé. Példaként elmondta, hogy ha egy házaspár három gyereket tervez és felveszi a babaváró kölcsön 10 millió forintját, a 10 millió forintos csok-ot, amelyhez igényli a 15 millió forintos kamattámogatott hitelt, akkor 25 millió forintos támogatáshoz jutnak, a harmadik gyerek születésekor pedig a babaváró kölcsönt egyáltalán, a kamattámogatott hitelből pedig már ötmillió forintot nem kell visszafizetniük.

A nagycsaládosok autóvásárlási támogatásával kapcsolatban kiemelte, hogy a támogatási összeget nem kell megelőlegezni, közvetlenül a kereskedőnek utalják át. Kiemelte, a négygyerekes nőknek járó szja mentességhez hasonló sehol sincs a világon, Magyarország az első, amely ezt bevezeti, és a nagyszülői gyed sem jellemző más országokban.

Elmondta, a bölcsődefejlesztéssel az a céljuk, hogy 2022-re minden családnak segítsenek, amelyben dolgoznak a szülők, és nekik se kelljen mélyen a pénztárcájukba nyúlni a gyerekek elhelyezésekor.

A népességfogyás megállítására és a gyermekvállalási kedv ösztönzésére létrehozott intézkedéscsomagot Orbán Viktor jelentette be a szokásos évértékelőjén.

Arról, hogy a jelenlegi intézkedéseknek milyen előzményei voltak Orbán Viktor és a Fidesz politikájában, itt írtunk részletesen. Itt pedig azt számoltuk ki, mennyi pénzt kaphat egy nő, aki a létező összes támogatást kihasználja.  • Hírek
  • Hírek