Nem tud mit csinálni a sok kesudióval Tanzánia

2019.03.08. 05:17

Tanzánia kormánya nehezen talál vevőket a kesudióra, miután 2018 novemberében egyoldalúan, kilónként nagyjából 1,3 dollárért felvásárolták a termést a gazdáktól, és most nem tudják feldolgozni – írja az Africanews.

A kormány, John Pombe Magufuli elnök utasítására azután döntött az összes termény felvásárlásáról, miután a kereskedők az előző évinél jóval alacsonyabb árat kínáltak a gazdáknak. A kesudió fontos szerepet tölt be Tanzánia gazdaságában, az ország Afrika negyedik, és a világ nyolcadik legnagyobb kesudió exportálója.

A hadsereg ennek megfelelően az országi déli részén az összes terményt begyűjtötte a gazdáktól. Magufuli elnök megduplázta a kesudió árát, így jött ki a kilónkénti 1,3 dollár.

Három hónappal később a kereskedelmi és iparminiszter, Joseph Kakunda szerint a kormány rájött, hogy nincs elég kapacitásuk az összes kesudió feldolgozására. Most 200 ezer tonna dióra keresnek vevőket. A Reuters információ szerint egyébként a kormány már nem csak felvásárlókat keres, hanem szívesen fogad olyan befektetőket is, akik a feldolgozóipart és az ahhoz szükséges eszközök gyártását támogatnák.

A kormány elmondása szerint az eladásból származó pénzt a következő szüret idején a feldolgozás kapacitásának növelésére fogják fordítani. A miniszter hozzátette, ahogy azt megígérték, minden gazdát ki fognak fizetni. A Reuters szerint december végéig már 90 millió dollárt ki is fizettek.

„Meg fogjuk venni az összes kesudiót, a hadsereg fogja összegyűjteni, és kormányként piacot fogunk neki találni” - mondta ekkor Magufuli.

Magufuli szerint az országnak volt pénze a termés felvásárlására, és több területről is bevontak csapatokat a probléma kezelésére, beleértve a hadsereget, az ország mezőgazdasági fejlesztési bankját és egyéb releváns ügynökségeket. A Tanzániában termelt kesudió többségét általában nyers formában Indiába és Vietnámba exportálják feldolgozásra, mielőtt az USA-ba és Európába kerülne.

A kormány döntését üzletemberek és az ellenzék is kritizálta, szerintük ez a szabad kereskedelembe való beavatkozás. Ennek ellenére a kormány megvédte a döntését, hogy megtartsák az ország egyik legfőbb kiviteli terményét.

A The Citizen tanzániai lap szerint az ország szerződést kötött 100 ezer tonna, 180 millió dollár értékű kesudió eladásáról egy kenyai vállalattal, az Indo Power Solutions-sel, viszont ennek a cégnek a háttere kérdéses, azt sem biztos, hogy ki tudják fizetni a 100 ezer tonna kesudiót. A kormány és az illetékes hivatalok egyelőre szűkszavúan nyilatkoznak az esetről.