Sztrájkbizottság alakult a veszprémi Continentalnál

2019.03.08. 17:27

Sztájkbizottság alakult a veszprémi Continental AG-nél, a szakszervezet erről pénteken értesítette a menedzsmentet - mondta az Indexnek Molnár Ákos, a Vasas szakszervezet nyugat-dunántúli vezetője. A Continental a világ negyedik legnagyobb autógumi-gyártója, de fékrendszerekkel és egyéb autóbiztonsági technológiákkal is foglalkoznak. 

Molnár szerint a munkavállalók és a munkáltató között október óta zajlott egy bértárgyalási folyamat, amely végül nem jutott eredményre, végül a munkáltató egyoldalúan emelt bért a dolgozóknak. Közben a munkavállalók besorolási kategóriáit is megváltoztatta, amelynek következtében van, aki 14, más meg 2 százalékos béremelést kapott. 

Molnár azt mondta, innentől a sztrájktörvény lép életbe, a menedzsmentnek hét napja van tárgyalni, a dolgozók pedig egyszer tarthatnak egy kétórás figyelmeztető sztrájkot. A Continental nagyjából 2400 embert foglalkoztat a veszprémi gyárban, a dolgozók közel harmada szakszervezeti tag, ami magyar viszonylatban magasnak számít. 

A napokban tartottak figyelmeztető sztrájkot a Hankooknál is, miután nem sikerült megállapodni a menedzsmennttel a béremelésekről. Az idei évben a munkavállalók több gyárban is sikeresen megszervezték magukat, és sokat lendített az általános sztrájkkedven az eredményes Audi-sztrájk is.