13 százalékkal nőtt egy év alatt az építőipari óradíj

2019.03.11. 08:35

Az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottsága az ÉVOSZ ajánlásával minden évben kidolgozza azt az óradíjat (úgynevezett építőipari rezsióradíjat), ami minimálisan szükséges egy építőipari vállalkozás jogszerű működéséhez. Az idei érték, amiről a Portfolio számolt be, 3730 forint lett.

Ez 13 százalékos emelkedést jelent a 2018-as óradíjhoz képest.

Az építőipari minimálrezsit azért számolják ki hat éve minden évben, hogy könnyebb legyen kiszűrni az irreálisan alacsony árajánlatokat, ezzel pedig megelőzzék a lánctartozások kialakulását, ami az építőipar egyik rákfenéje. Egy 2013-as rendelet értelmében aránytalanul alacsonynak minősül egy árajánlatnak, ha az ajánlattevő rezsióradíja alacsonyabb az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság ajánlása alapján az építésügyért felelős miniszter rendeletében megállapított minimális építőipari rezsióradíj mértékénél. A díj magában foglalja mindazokat a költségelemeket, melyek minimálisan szükségesek egy építőipari vállalkozás jogszerű működéséhez, és tartalmazza az adójogszabályok által minimálisan elvárt (2% árbevétel arányos) eredményt is.

A növekedést több tényező magyarázza a cikk szerint:

  • a vállalkozásoknak igazodniuk kell a megemelkedett bérminimumhoz;
  • a cégek mobilitásának eredményeként székhelyüktől jóval távolabb is vállalnak munkát, ami a személyszállítás és a szállásköltséget növeli;
  • a segédmunkások arányának nagyméretű növekedése indokolttá teszi több mérnök foglalkoztatását;
  • a lakásépítéseknél elrendelt kötelező felelősségbiztosítás pedig növekvő mértékben jelenik meg a biztosítási költségekben.