Plakátokkal nyomasztja a sztrájkolókat a Hankook

2019.03.11. 09:20 Módosítva: 2019.03.12. 11:49

Továbbra sem sikerült megállapodnia a Hankook Dunaújváros melletti üzemének és a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének a béremelésekről, ezért a szakszervezet hétfőre ismét sztrájkot hirdetett. 

Az üzem vezetése vasárnap egy hirdetményben láthatóan az Audi korábbi stratégiájával próbálkozik, és az eredményeket hangoztatja, a sztrájkot pedig mind a gyár, mind a dolgozók szempontjából káros és veszélyes dolognak állítja be.  

A Hwang Seong Hak ügyvezető igazgató által jegyzett iromány először a sikereket sorolja, majd sötétebb hangnemre vált. A szöveg tartalma azt engedi sejtetni, hogy a sztrájk nem csak, hogy nem fog jobb feltételek hozni, hanem az eddig felajánlott béremelések is veszélybe kerülhetnek miatta. Majd a vörös betűs rész arra figyelmeztet, hogy a gyártási számokra kell koncentrálni. 

"Gyártás nélkül nincs jövőnk",

riogat a a gyárban elhelyezett iromány. 

A Magatartási szabályok a sztrájk alatt című írás külön kiemeli, hogy a "sztrájkból bárki bármikor kiléphet", valamint figyelmeztet, hogy a sztrájkolók munkaideje nyilvántartásba kerül, tehát csökken a bérük. 

a harmadik plakáton arra hívják fel a sztrájkolók figyelmét, hogy a nem sztrájkoló, "lojális" alkalmazottak komoly jutalomban részesülnek. 

Valamint a cég szerint tárgyalni csak "nyugodt légkörben" lehet, ezért nem hajlandóak folytatni a bértárgyalásokat, amíg tart a sztrájk. A papírosból kiderül, hogy a sztrájkolók csak egy helyiségben tartózkodhatnak, ez a terem a gyárban dolgozó olvasónk szerint nem alkalmas több száz ember biztonságos befogadására.

A Hankook sajtóközleményében felesleges hangulatkeltésnek nevezte a VDSZ kommunikációját a sztrájkot és a bértárgyalást illetően.  A cég a közleményében a következőket írja:

A korábban bejelentett, átlagosan 13,6%-os béremelés a vállalatnál rendben megtörtént, az év elejétől visszamenőleges hatállyal. A Hankook Tire határozottan visszautasítja a VDSZ-DGSZ vádjait. Nem igaz, hogy a cég megpróbálja megfélemlíti a munkavállalóit és pressziót vagy pszichikai nyomást alkalmaz. A törvény előírja a munkaidő percre pontos nyilvántartását, beleértve a távollétet és így a sztrájk esetét is. A vállalat éppen ezért nem érti a VDSZ felvetését. A Hankook Tire arra kéri a szakszervezetet, hogy felelősségteljesen viselkedjen, és ne keltsen alaptalan vádaskodással felesleges feszültséget a munkavállalók között.