10 éve nem vettek fel annyi hitelt, mint januárban

2019.03.11. 08:42 Módosítva: 2019.03.11. 08:42

Erősen indult az év a lakáshitelek és személyi kölcsönök piacán, az új folyósítások összege megközelítette a 100 milliárd forintot, azaz egy munkanapra több mint 4 milliárd forint hitel jutott, derül ki a money.hu elemzéséből. A lakáshiteleknél a 62 milliárd forintos összeg 9 százalékos növekedést jelent, ez az elmúlt 10 év legmagasabb adata. Az új személyi kölcsönök összege 25 százalékkal 34 milliárd forint fölé ugrott, erre szintén nem volt példa az elmúlt évtizedben.

A következő időszakban is élénk lesz a kereslet a hitelek iránt, a lakáshiteleket a csok bővítése pörgetheti, a személyi kölcsönök piacát pedig a kormány 10 milliós gyerekvállalási hitele rendezheti át. Nagyon lendületesen indult az év a lakossági hitelpiacon, amely már tavaly is dinamikusan bővült.

A bankok összesen 95,85 milliárd forint értékben nyújtottak új személyi kölcsönöket és lakáshiteleket januárban, ez 14 százalékos éves emelkedésnek felel meg.

A személyi kölcsönöknél és a lakáshiteleknél is az elmúlt 10 év legmagasabb eredménye a januári összeg. Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője elmondta, hogy már eleve magas volt a viszonyítási alap, hiszen 2018 januárjában az előző évhez képest a személyi kölcsönöknél 81 százalékos volt éves növekedés, a lakáshiteleknél pedig 35 százalékkal nőtt az összeg.

Nem túl népszerűek viszont a változó kamatozású lakáshitelek. Januárban szinte eltűntek a legrizikósabb, változó kamatozású konstrukciók a piacról. Mindössze 2,7 milliárd forint értékben folyósítottak ilyet, ami a teljes januári lakáshitel-kihelyezés mindössze 4 százaléka. Trencsán elmondta, hogy célba ért a tavaly októberi jegybanki szigorítás, ami a fix kamatozású hitelek irányába terelte a lakosságot, a lakáshitel-igénylők is tisztában vannak azzal, hogy a változó kamatozású konstrukcióknál az esetleges kamatemelkedés növelheti a kiadásokat.