A sztrájk első napján megegyeztek az oroszlányi üzemben

2019.03.12. 19:39

Megegyezett a szakszervezet és a kipufogóöntvényeket készítő, kínai tulajdonú Wescast Hungary Autóipari Zrt. vezetése kedden a cég oroszlányi üzemében, miután reggel nyolc órától a dolgozók sztrájkba léptek, és a gyár egy teljes műszakra leállt – írja a Mérce.hu.

A Wescast és a Vasas szakszervezete a következőkben egyeztek meg:

  • minden órabéres dolgozó egységesen bruttó 200 Ft/órás béremelést kap,
  • akik nem órabéresek azok egységesen 34 ezer 800 forintos alapbéremelést kapnak,
  • a cafetéria a cégnél minden dolgozó számára változatlan mértékű marad,
  • 2020-tól a Vasas alapszervezete és a Wescast vezetősége közösen határozzák meg az éves béremelés kereteit és mértékét, így a gyárban  a továbbiakban a szakszervezet kiemelt jelentőséget kap majd.

László Zoltán a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke a lapnak elmondta, hogy a kedd délutáni tárgyalási ajánlat élesen elütött a cég korábbi hozzáállásától, és azt is elmondta, hogy a teljes leállás is hozzájárulhatott ahhoz, hogy végül meg tudtak egyezni.

A Wescast Hungary Autóipari Zrt.-nél múlt szerdán tartottak kétórás figyelmeztető sztrájkot. A délelőtti műszakra beosztott több mint 290 dolgozó mindegyike letette a munkát, a gyárban csak hat ember maradt bent, olyan gépeknél, melyeket nem lehetett felügyelet nélkül hagyni.

A WESCAST BRUTTÓ 65 FORINTOS ÓRABÉREMELÉST AJÁNLOTT, A MUNKAVÁLLALÓK VISZONT EGYSÉGESEN, MINDEN ALKALMAZOTTRA NÉZVE A NÉGYSZERESÉT KÉRTÉK KEZDETI KÖVETELÉSKÉNT, AMI BRUTTÓ 70 EZER FORINTOS FIZETÉSEMELÉST JELENTETT VOLNA.

Miután a vezetés az érdekképviselet elé tárta a cég helyzetét, a szakszervezet már csak a vállalat által megajánlott béremelés dupláját szerette volna elérni. Közölték a vállalattal, ha ezen a héten nem sikerül megállapodni, akkor a jövő héten az egész hetes sztrájkot is vállalják.

wescast01

Az üzemben az átlagos fizetés alig haladja meg a garantált bérminimumot, ami Oroszlány és környékének átlagához képest alacsony fizetésnek számít. A dolgozók nagy terheléssel és szennyezettséggel járó fémöntő és fémmegmunkáló tevékenységet végeznek, ahol a por és a megmunkáló gépek hűtőfolyadéka veszélyt jelenthet az egészségre.

A Wescast kínai tulajdonú, kanadai központtal működő vállalatcsoport, amely a világ legjelentősebb beszállítója a személyautókhoz és a kisteherautókhoz készített, öntött kipufogócsonkok területén.

A korábban kanadai tulajdonban lévő vállalatot a Bohong-csoport vásárolta meg és 9 milliárd forintos új beruházással a világ legmodernebb kipufogógyártó technológiáját telepítették Oroszlányba. A társasággal a kormány 2017 májusában kötött stratégiai megállapodást.

Az 1200 embert foglalkoztató Wescast Hungary Autóipari Zrt. dízelmotorokhoz gyárt turbófeltöltő-öntvényeket és kipufogó-leömlőket. A 2015 óta tartó dízelbotrány a cég eredményére is hatással volt. A 2016-os 106,65 millió euró után 2017-ben 97,3 millió eurónyi forgalmat bonyolítottak, a 2016-os 2,38 millió eurónyi profit tavalyelőtt 519,6 ezer euróra csökkent.

Az autóipari sztrájklavina az Audi sikeres sztrájkjával indult az év elején, arról, hogy ez más ágazati dolgozókat is felbátoríthat, itt írtunk bővebben  • Hírek
  • Megtakarítás