KGB-tiszt volt Budapesten a Putyinék bankját vezető Koszov apja

2019.03.12. 10:18 Módosítva: 2019.03.20. 18:40

A Moszkvából Magyarországra költöző Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) minden létező segítséget megkap a kormánytól. Az még nem teljesen világos, hogy pontosan miért is jó az IIB hazánkba költözése, azonban azt már tudni, hogy az intézményt Nyikolaj Koszov fogja igazgatni. Koszov családi hátteréről a Privátbankár nyomán a Népszava írt egy hosszabb cikket, ebből az derül ki, hogy az IIB leendő vezetője híres KGB-s családból származik. Az IBB-nek egyébként megszavazta a parlament a teljes pénzfelügyeleti és diplomáciai mentességet Magyarországon, így a bank vendégei a diplomáciai mentesség szabályai szerint mozoghatnak az Európai Unióban.

Koszov édesanyja, Jelena és édesapja Nyikolaj Antonovics Koszov még a főiskolán találkoztak, majd egy ideig az Egyesült Államokban éltek, ahol Jelena hivatalosan az ENSZ-nél végzett emberi jogi tevékenységet, ám közben az amerikai atomtitkok kikémlelésével megbízott kémcsoport összekötője volt, számolt be az újság.

Az idősebb Koszov 1956 után Magyarországon végzett kémtevékenységet, feladata az volt, hogy felmérje, hogyan viszonyulnak a nyugati országok a magyar forradalom leveréséhez. Ezt követően a 70-es évektől Koszov, az apa a magyar Belügyminisztériumban lévő állandó KGB-s képviseletet vezette. Az anya, Jelena később szobrászként tevékenykedett Magyarországon, több kiállítása is volt, megformázta Arany és Petőfi mellszobrát is.

Vlagyimir Putyin szívesen nevez ki olyanokat fontos pozíciókra, akik így vagy úgy, de kötődnek az orosz titkosszolgálatokhoz. A most hazánkba érkező fiatalabb Koszovról nem tudni, hogy személyesen lenne-e köze bármilyen titkosszolgálathoz. Nyikolaj Koszov korábban az orosz kormányzat számára politikailag fontos projekteket finanszírozó és ezáltal Putyin egyik fontos eszközének tartott állami Vnyesekonombank vezetőségének volt a tagja.