Kevés vám lenne a brexit után, de ezzel az EU járna rosszul

2019.03.13. 11:42 Módosítva: 2019.03.13. 13:05

Az Egyesült Királyság vámmentessé tenné az import termékek javát, amennyiben a no deal brexit forgatókönyve válna valósággá, tehát alku nélkül lépnének ki az unióból, adta hírül a BBC. A javaslat jelenlegi formája szerint a termékek 87 százalékát lehetne vámmentesen bevinni az országba, csak néhány ágazatot védenének vámokkal, például a mezőgazdaságot. A marhahús, birkahús, baromfihús és néhány tejtermék vámmal lenne védve. 

A brit külkereskedelmi minisztérium által nyilvánosságra hozott intézkedési terv 12 hónapra szól, és célja az esetleges megállapodás nélküli Brexit üzleti és fogyasztói költséghatásainak minimalizálása, számolt be az MTI.

Az új rendszerrel az EU-n kívüli országok járnának jól, mivel:

  • Ezentúl az uniós termékek 82 százaléka lenne vámmentes az eddigi 100 helyett,
  • az EU-n kívüli termékek 91 százaléka lenne adómentes szemben az eddigi 56 százalékkal. 

Az import járművek is bizonyos mértékig vámkötelesek lennének, hogy védjék az brit autóipart, de az autóalkatrészek továbbra is vámmentesen érkezhetnének az EU-ból.  Az Egyesült Királyság egyik legnagyobb üzleti érdekvédelmi képviseletének igazgatója, Carolyn Fairbairn elítélte a radikális terveket, szerinte egy ilyen változtatás egyeztetés nélkül rendkívül ártalmas lenne az ország gazdaságának.

George Hollingbery kereskedelemért felelős miniszter elmondta, hogy az elsődleges céljuk az, hogy legyen megegyezés az EU-val, de minden eshetőségre fel kell készüljenek. Szerinte az új vámstratégia segítene elkerülni az árak hirtelen emelkedését, amit a háztartások sínylenénk meg a legjobban.  Adam Marshall a brit iparkamara igazgatója azonban aggályát fejezte ki, mivel szerinte az új vámok számos üzletágra sokként hatnának. 

Az ír határral kapcsolatban egyelőre azt mondja a brit kormány, hogy rövid távon nem terveznek új ellenőrzési pontokat vagy vámellenőrzést bevezetni, hosszútávon pedig olyan megoldásra törekszenek, ami figyelembe veszi a térség "sajátos társadalmi és gazdasági természetét."  • Hírek
  • Hitelkártya