Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1%

Ungváry Krisztián: A Nemzetközi Beruházási Bank az orosz kémhálózat része lehet

2019.03.13. 10:16 Módosítva: 2019.03.13. 10:21

Ungváry Krisztián történész a Népszavának nyilatkozott annak kapcsán, hogy a Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) nevű orosz pénzintézet áthelyezte székhelyét Magyarországra. A kormány szerint ez egy üdvözlendő fejlemény, ami erősíteni fogja Budapest pénzügyi központ jellegét, de sokan inkább Putyin és az orosz titkosszolgálat trójai falovának tartják az IIB-t. A gyanakvást nem segít eloszlatni az a tény sem, hogy a pénzintézetet egy híres orosz kémcsalád sarja fogja vezetni, és hogy a magyar parlament megszavazta az orosz banknak a teljes pénzfelügyeleti és diplomáciai mentességet Magyarországon, így a vendégeik a diplomáciai mentesség szabályai szerint mozoghatnak az Európai Unióban.

Ungváry Krisztián sem finomkodott a bankkal kapcsolatban, amikor a Népszava kikérte a véleményét. A cikk szerint a történész „nettó hazaárulásnak” tartja az IIB beengedését az országba, és azt mondta: 

A pénzintézet vezetőinek nagy része alighanem fedett hírszerző.

Szerinte „teljesen nyilvánvaló, hogy az egykor a KGST bankjaként működő, majd újraaktivált Nemzetközi Beruházási Bank az orosz titkosszolgálat egyik rezidentúrája" (vagyis az orosz kémhálózat része). Az pedig, hogy ez a bank Budapestre teszi át a székhelyét, és gyakorlatilag minden magyar ellenőrzés és szabályozás nélkül működhet, a nemzetbiztonságot súlyosan veszélyeztető ügy, hiszen Oroszország nem a NATO tagja, és mindent megtesz azért, hogy a NATO-t, illetve az Európai Uniót bomlassza.

Ungváry Krisztián a lapnak azt mondta, kizártnak tarja, hogy a kormány ezeket a körülményeket ne mérlegelte volna, amikor döntött a Nemzetközi Beruházási Bank beengedéséről. A történet szerinte inkább azzal függhet össze, hogy a magyar politikai vezetés nem veszi komolyan az európai uniós és NATO-tagságunkból adódó szövetségesi kötelmeket.