Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Vállalhatatlan körülmények között tartottak disznókat

2019.03.13. 08:17

55 illegálisan tartott sertést találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei az egyik Pest megyei állattartó telepen – írja a Nébih szerdai közleményében.

A nem bejelentett telepen tartott sertések ismeretlen állategészségügyi státuszúak voltak, továbbá azokat – súlyos járványügyi kockázata miatt – tiltott módon, moslékkal etették. Az ellenőrök csaknem 1 tonna moslékot találtak a telepen fellelhető műanyag hordókban, illetve földbe ásott tárolókban. A Nébih értesítése alapján a területileg illetékes járási hivatal elrendelte az élelmiszer-hulladék ártalmatlanítását a helyszínen. A műfaj kedvelőinek ajánljuk a hatóság videós összefoglalóját is, ami a szokásos horrorhangulatú aláfestőzenével súlyosbítja a bemutatott állapotokat:

A Nébih ismételten felhívja az állattartók figyelmét arra, hogy az Európai Unió tagállamaiban – így Magyarországon is – szigorúan tilos az élelmiszer-hulladékok feletetése az élelmiszertermelő haszonállatokkal. A moslék (ideértve bármilyen, emberi fogyasztásra szánt élelmiszerből származó hulladékot, tehát az éttermekből, konyhákból vagy háztartásokból kikerülő mellékterméket egyaránt) az egyik legfontosabb fertőzésközvetítő anyag számos járványos betegség, így például az afrikai sertéspestis esetében is.

A Nébih a közleményben a vendéglátók és a közétkeztetést végzők figyelmét is felhívta rá, hogy az élelmiszer-hulladék elszállíttatását kizárólag a megfelelő engedéllyel rendelkező szolgáltatókkal végeztessék el.