Öt év alatt megduplázná a lakossági állampapírok állományát a kormány

2019.03.14. 11:13

A cél az, hogy öt év alatt megduplázódjon a lakossági állampapírok állománya - ezt mondta Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója csütörtök reggel az M1-nek és a Kossuth Rádiónak közösen adott interjújában. Ezt azzal próbálja elérni az ÁKK és a kormány, hogy j úniustól a lakossági állampapírok kamata adómentes lesz. 

A várakozások szerint ettől öt év alatt 5000 milliárd forinttal, vagyis a duplájára nő a lakossági állampapírok állománya, amihez évi 1000 milliárdos növekedésre van szükség - mondta az igazgató.

Az összeg nagyjából megegyezik az ország devizaadósságával, így - ha az ütem tartható - 2025-re leépíthető a devizaadósság.

A remények szerint így 2025 után már csak forintadóssága marad az országnak, amivel csökken az árfolyam- és más külső kockázat, biztonságosabbá válik az államadósság finanszírozása - mondta Barcza György. 

Arról, hogy a teljes magyar államadósságot magyar kézbe kellene juttatni, arról korábban Matolcsy György és Orbán Viktor is beszélt. 

A Pénzügyminisztérium szerdán közölte, ha az Országgyűlés elfogadja a minisztérium kedden benyújtott javaslatát, június elsejétől még inkább megéri állampapírt vásárolni, mivel az azt követően kibocsátott lakossági állampapírok kamata után nem kell majd adót fizetni.

A javaslat elfogadása esetén a magánszemélyek a bankszámlaköltségeken is sokat spórolhatnak, hiszen jelentősen csökken a pénzügyi tranzakciós illeték mértéke, a pénzintézetek lakossági ügyfelenként évi 800 forinttal letudhatják a tranzakciós illetékfizetési kötelezettségüket. A könnyítések összességesében akár 27 milliárd forintot is hagyhatnak a magánszemélyeknél - összegezte a PM.  • Tippek
  • Hírek