Nagyon befékezhet a német gazdaság

2019.03.14. 16:09

Jelentősen rontotta a német gazdaság növekedésére adott előrejelzését az egyik vezető német gazdaságkutató intézet, a müncheni ifo csütörtökön bemutatott prognózisa szerint az Európai Unió legnagyobb gazdasága a

korábban várt 1,1 százalék helyett csupán 0,6 százalékkal növekedhet az idén.

A német gazdaság lejtmenetben című elemzésükben kiemelték: tavaly nyáron - a harmadik negyedévben, amikor Németország hazai összterméke (GDP) 0,2 csökkent az előző három hónaphoz képest - még úgy tűnt, hogy csak átmenetileg bicsaklik meg a német gazdaság történetének egyik leghosszabb - 2010-ben kezdődött - fellendülése.

Akkor legfőképpen egyszeri tényezők, a folyami áruszállítást szinte megbénító aszály és az üzemanyag-fogyasztási és károsanyag-kibocsátási értékek megállapítására szolgáló új nemzetközi szabvány (WLTP) körüli autóipari gondok vetették vissza a növekedést, azóta viszont lehűlt a világgazdasági konjunktúra.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió, illetve Kína között kereskedelmpolitikai feszültségek és konfliktusok, a brit EU-tagság megszüntetése (brexit) és az új olasz kormány gazdaságpolitikája mind-mind "mély nyomokat hagyott a legfontosabb német piacokon", ami nehéz helyzetbe hozza az exportra termelő ipart.

A német termékek iránti kereslet világszerte gyenge, így az idén az ipar kiesik a konjunktúra motorjai közül. Azonban a belgazdasági meghajtóerők továbbra is érvényesülnek, a fogyasztás és az építőipar az idén is élénk lesz - áll az ifo elemzésében, amely szerint a foglalkoztatottság tovább nő, ami a jelentős béremelésekkel, az alacsony inflációval, az adó- és járulékcsökkentésekkel és az állami támogatások növekedésével együtt "kiadós" reáljövedelem-emelkedést eredményez a háztartásoknál.

Így a német gazdaság növekedése várhatóan az idén sem áll le, az egymást követő tizedik évben is kitart, de mértéke mindössze 0,6 százalék lehet, ami alig a fele az előző, tavaly őszi prognózisban szereplő 1,1 százaléknak. 

Borúlátóan ítéli meg az idei növekedési kilátásokat a szövetségi kormány is, amely januárban a korábban várt 1,8 százalékról 1 százalékra módosította hivatalos előrejelzését, és a Handelsblatt című üzleti lap értesülése szerint már csak 0,8 százalékos GDP-növekedéssel számol, egyelőre nem hivatalosan.

A német GDP tavaly 1,5 százalékkal nőtt. A megelőző két évben, 2016-ban és 2017-ben még rendre 2,2 százalékkal bővült a német gazdaság.  • Hírek
  • Hírek