Végleg kilőtte az MNB Matolcsy unokatestvérének bankját

2019.03.14. 17:34

Az MNB – tekintettel az ügyfelek érdekeinek védelmére – visszavonta az NHB Bank tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását, áll a Nemzeti Bank közleményében. Az indoklás szerint a hitelintézet betétkifizetései, kötelezettségvállalásai korlátozásának időszakában sem tudta érdemben biztosítani hosszútávú működéshez szükséges feltételeket az üzleti modell gyökeres átalakítása és a mindenkori fizetőképesség terén. A bank ügyfélköre csekély, piaci súlya a pénzügyi közvetítő rendszerben minimális volt.

Tavaly év végén    a Magyar Nemzeti Bank (MNB) olyan súlyos likviditási problémákat talált az NHB Banknál, hogy azonnali intézkedéseket alkalmazott a pénzintézetnél.

Ugyan az NHB részesedése a magyar hitelintézeti szektor összesített mérlegfőösszegének csupán 0,2 százalékát teszi ki, azonban a banknál vezetett számlát Matolcsy Ádámnak, a jegybankelnök fiának több céges érdekeltsége is. Azonban az ifjabb Matolcsy számára nem jelent veszélyt az NHB haldoklása, ugyanis két héttel az előtt, hogy az MNB intézkedett a bankkal szemben, a Gránit Banknál nyitottak új számlákat. 

A Valton-Sec Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. azonban már nem volt ennyire szerencsés, az mfor.hu értesülései szerint több milliárdjuk van az NHB számláin. A biztonsági cég szárnyalásba kezdett Orbán alatt, a cég tulajdonosai jobb- és baloldali politikusokkal is jó kapcsolatot ápoltak, a tulajdonos Varga Lajos elmondása szerint egy ismerősön keresztül került kapcsolatba a miniszterelnök körével még az első Orbán-kormány idején. 2010-ben már Orbán Viktor Parlament előtti eskütételekor is a Valton biztosította a terepet, azóta pedig a cég marcona őrei rendszeres szereplői a kormánypárti és kormányzati rendezvényeknek.