Szolnok kénytelen bérelni a saját városközpontja egy részét

2019.03.16. 08:27 Módosítva: 2019.03.16. 08:31

Egy Szolnokon közel 25 éve lezajlott, furcsa ingatlanbiznisz máig tartó hatásairól ír a 24.hu: a városvezetés áron alul eladott egy darabot a város központjából, amit lényegében most visszabérel a végső vevő OTP Banktól, mivel az önhibáján kívül nem tudott építkezni a telekre. 

Az ügylet Várhegyi Attila, a város egykori fideszes polgármestere – akit később jogerősen felfüggesztett börtönre ítéltek hűtlen kezelésért – regnálása idején zajlott. 1995-ben az önkormányzat eladott egy a városközpontban fekvő, 719 négyzetméteres telket a Profil Mérnökiroda Kft.-nek 18,6 millió forintért, amit a cég még aznap továbbadott az OTP Banknak, csakhogy már 28 millió forintért. Ők tehát jól jártak az üzlettel, de ez a többi szereplőről már nem mondható el: a város bukott 10 millió forintot a piaci vételárhoz képest, az OTP pedig végül nem tudta végrehajtani a tervezett beruházást, ugyanis önkormányzat hamarosan csökkentette a telek beépíthetőségét, és így már nem érte meg ott bankfiókot létesíteni. 

Ezek után évekig húzódó tárgyalások kezdődtek az OTP és a város között, de a terület visszavásárlásra nem került sor, holott közben uniós pénzből városközpont-felújítás keretében letérkövezték és parkosították a telket is a környezethez alkalmazkodva. 

A 24.hu cikke szerint végül Szalay Ferenc a fideszes polgármester vezette önkormányzat  állapodott meg az OTP-vel 2017-ben. A bank elérte, hogy a sikertelen ingatlanvásárlásáért végül némi kárpótolást kapjon a várostól; hosszútávú bérleti szerződést kötöttek a területre. A lap információi szerint az önkormányzat évi 650 ezer forint plusz áfa bérleti díjat fizet az OTP-nek. Emellett kifizettek a 2013-2017 közötti időszakra visszamenőlegesen további 3,6 millió forintot is, így most lényegében a város fizet azért a területért, amit 25 éve jócskán áron alul eladott az akkori polgármester.

Az MSZP, az LMP, a DK, a Momentum, a Jobbik és egy szolnoki egyesület részvételével csütörtökön demonstrált is az ügy miatt, körberajzolták a területet.