Komoly orosz támogatás a magyar pecsenyekacsa mögött

2019.03.18. 08:50

A legnagyobb orosz kereskedelmi bank adott hitelt és az orosz „kémbankként” emlegetett Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) nyújtott garanciát a Mélykúton megépült víziszárnyas-feldolgozóhoz. Orbán Viktor a magyar modellt méltatta az üzem januári átadásakor - írja a 24.hu.

Orbán Viktor január végén, a Hunent-gyár megnyitásakor beszédében így büszkélkedett:

Valahogy így képzeljük el a jövőt. Magyar vállalkozók belevágnak, magyar tervezők megtervezik, magyar építőipari cégek megépítik, utána magyar emberek dolgoznak a gyárban, magyar emberek vezetik a gyárat, és utána a profit is a magyarokhoz kerül.

A miniszterelnök elmondása szerint a 40 millió eurós (kb. 12,6 milliárd forintos) beruházással 350 új munkahelyet teremt a családi vállalkozás.

A 18 ezer négyzetméteres Hunent-gyárat tényleg két kiskunhalasi székhelyű cég, a Merkbau Kft. és a Modinvest Kft. építette fel, de amikor a lap utánakérdezett a részleteknek, kiderült, hogy:

  • A Hunent Víziszárnyas Feldolgozó Zrt. egy olyan családi vállalkozás, amelyben a kormány bankja, a Magyar Fejlesztési Bank is résztulajdonos.
  • Noha a beruházás munkahelyeket teremtett, a csoport régi üzemének bezárásával más állások megszűntek.
  • A gyárat átadták, de nincs minden készen, a beruházás pedig összességében a 20 milliárd forinthoz lesz közelebb.
  • A projektet nagyobb részben egy orosz állami bank hitelezi.

Kiss István, a Hunent igazgatóságának elnöke és a cég résztulajdonosa a lapnak bank- és üzleti titkokra hivatkozva részleteket nem mondott a finanszírozásról, de annyi tudható, hogy az önerő mértéke kb. 4,4 milliárd forint volt. Az orosz hátterű IIB bankgaranciát nyújtott a beruházáshoz, a 40 millió eurós hitelt pedig az orosz állam többségi tulajdonában álló pénzintézet, a Sberbank adta.

Az IIB különleges kedvezményeket kapott Magyarországon: a magyar Országgyűlés teljes diplomáciai és pénzfelügyeleti mentességet szavazott meg, vagyis mindenféle magyar szabályozás, ellenőrzés nélkül működhet.

Ungváry Krisztián történész nemrég adott interjújában pedig azt pedzegette, hogy az IIB az orosz kémhálózat része lehet.