Népszavazás jöhet a NER-cégek segítéséről Keszthelyen

2019.03.18. 09:48

A március 15-én hatályba lépő új Balaton-törvény alapján az építkezéseknek szigorúbb szabályoknak kell megfelelni. A keszthelyi önkormányzat szerint ez jelentősen korlátozza a vízparti területek fejlesztését, ezért a Ruzsics Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester vezette keszthelyi képviselő-testület úgy döntött, rohamtempóban, még a törvény életbelépése előtt kiemelt fejlesztési területté nyilvánítja a part menti területeket – írta korábban az Index.

Most a HVG.hu ír arról, hogy a kérdésben népszavazást kezdeményezett Molnár Tibor, az Együtt volt elnökségi tagja.

Akarja-e Ön, hogy Keszthely Balaton-parti területei kiemelt fejlesztési területnek minősüljenek?

- ezzel a kérdéssel nyújtotta be a kezdeményezést.

Az aláírásgyűjtés hamarosan kezdődhet, a kérdést ugyanis a helyi választási iroda jóváhagyta. A döntés még nem jogerős. Ahhoz, hogy a kérdésben népszavazást lehessen tartani, 30 nap alatt nagyjából 4 ezer aláírást kell majd összegyűjteni Keszthelyen.

Ez a kezdeményező szerint sem lesz egyszerű, „a csillagok szerencsés állására lesz szükség”, a 2014-es önkormányzati választáson ugyanis a választásra jogosult 11 ezer keszthelyiből 6 ezer ment el szavazni, közülük 3800-an a Fideszre voksoltak. Most az összes ellenzéki párt városi képviselője a kezdeményezés mögé állt. Úgy számolnak, ha lesz elég aláírás, azzal felülírják az önkormányzati határozatot, ami azt jelenti, hogy a döntést a beépíthetőség és az építési magasság növeléséről vissza kell vonni.