Az összes kereskedőházzal szerződést bontottak, kivéve Orbán török barátjáéval

2019.03.19. 11:24

Tavaly a kormány úgy döntött, hogy átalakítja a 41 partnerországban létrehozott magyar nemzeti kereskedőházakat, amik súlyos veszteséget halmoztak fel. A hálózat felszámolásával több tucat szerződést mondtak fel, kivéve egyet: az Adnan Polat török üzletember cégével kötött szerződés érvényben maradt – írja a Direkt36.

A milliárdos üzletember a Galatasaray futballcsapat volt elnöke, Orbán Viktorral több mint egy évtizede szoros barátságot ápol. A török oligarcha az utóbbi időben sok helyre elkísérte Orbánt, volt, amikor meccset nézett vele Görögországban, de ott volt Orbán miniszterelnöki beiktatásán is idén májusban, nemrég pedig kínai látogatására is elkísérte Orbán Viktort.

Emellett üzleti szálakon is kötődik a kormányhoz és Orbán Viktor családjához:

  • 2015 áprilisa óta az ő cége üzemelteti a törökországi magyar kereskedőházakat.
  • Tőle bérelt törökországi irodát az isztambuli magyar főkonzulátus, az Eximbank és az isztambuli Magyar Intézet.
  • Az egyik cégén keresztül pedig benne volt a Tiborcz Istvánhoz köthető kastélyvásárlásokban is.
  • 2017-ben beszállt a magyarországi napelembizniszbe is.
  • És a nemrég átadott Gül Baba türbéje is fial neki, ugyanis az emlékhely fenntartására a kormány évente közel 700 milliót ad egy alapítványnak, mely szintén Polathoz köthető.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium megerősítette, hogy Polaték szerződése érvényben van,  Polat cége és az MNKH utódjaként létrejött HEPA viszont nem válaszolt a lap kérdéseire. 

Polattal 2015 februárjában szerződött az MNKH. Nyilvános adatokból az derült ki, hogy a Polat cége a kereskedőház megnyitásának évében több mint egymilliárd forint támogatást kapott az államtól a képviselet beindítására. Ez a nyilvános adatok szerint az egyik legnagyobb összeg volt, amelyet az állami cég a partnereinek adott kereskedőház létrehozására. Az ALX Magyar-Török Kereskedelmi Központ Kft. havi 70 millió forintért üzemelteti a török kereskedőházakat.

Polaték 2016 nyarán elnyerték az iráni kereskedőház üzemeltetéséről szóló tendert, ezt a feladatot havi 3,4 millió forintért végezték. A teheráni irodájukat azonban a kereskedőházak megszüntetéséről szóló kormányzati döntés után bezárták.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház a 2012-es alapítása után három év alatt összesen 9,5 milliárd forint üzemi veszteséget produkált. 2016-ban 9,1 milliárd forintos anyagi ráfordítással 5,6 milliárd forintos bevételt tudott összehozni a cég. A Szijjártó Péter sporttársaival feltöltött MNKH alapvetően elfuserált működéséről ebben a cikkben írtunk bővebben.