AB: Nem szállhatnak el a közterület-használati díjak

B RKL20150627001
2019.03.20. 12:29

A közterület-használati díjnak a gazdasági szolgáltatás értékéhez kell igazodnia – mondta ki az Alkotmánybíróság (AB) egy kirívóan magas díjat megállapító önkormányzati rendelet miatt.

Az AB szerdán közzétett határozata kimondja: bár az önkormányzati tulajdonú közterületek használatára vonatkozó szabályok, díjak megállapítása a helyi önkormányzat hatáskörébe tartozik, nem szakadhat el attól az alapelvtől, hogy a gazdasági szolgáltatás értékét hivatott kifejezni.

Az AB bírói kezdeményezésre megsemmisítette egy önkormányzati rendelet mellékletének azon pontját, amely meghatározta a mozgóbolti árusításra vonatkozó díjtétel napi összegét, mivel az túlzóan sok volt: az ugyanott árusító fülkék díjainak több mint kétszázszorosa. Az eset Makádon történt és azért jutott el a bíróságig, mert az önkormányzat nem tudta behajtani a díjat a vállalkozótól.

Az AB azt is kimondta, a magasabb díjat nem lehet azzal magyarázni, hogy más önkormányzatok is hasonló mértékű díjat vezettek be. A testület szerint a díjnak alapvetően olyan tényezőkhöz kell igazodnia, mint például a terület nagysága, településen belüli elhelyezkedése, a használat módja, időtartama, és nem szolgálhatja az önkormányzat önös érdekeit.

Az AB korábbi határozataiban is rámutatott már arra, hogy önkényes, ezért alkotmányellenes a közterület-használat díjának olyan szabályozása, amely a szolgáltatástól független szempontok alapján, kirívóan magas díjfizetési kötelezettséget ír elő egyes vállalkozókra.

(Borítókép:  Róka László / MTI)