Nem vagyunk orosz kémbank - reagált a Budapestre költöző IIB

DSZZS20180618005
2019.03.20. 14:40
Az orosz dominanciájú International Investment Bank (IIB - Nemzetközi Befektetési Bank) Budapestre költözik, és ennek kapcsán számos cikk foglalkozott a bank letelepedéséhez nyújtott magyar kedvezményekkel és egyes munkatársak titkosszolgálati kötődésével. Most a bank is megszólalt.

Március 20-án, 14 órakor egy közleményt adott ki a Nemzetközi Befektetési Bank (IIB). Korábban elsőként az Index írt arról, hogy milyen kedvezményeket nyújt a magyar kormány ahhoz, hogy az IIB Budapestre költözzön.

Mint az intézmény most egy hivatalos közleményében leszögezte: az elmúlt napokban számos, magyar és nemzetközi hírügynökség érdeklődött a banknál annak tevékenységével kapcsolatban és sok olyan cikk is megjelent a médiában, amelyre az IIB-nek reagálnia kellett.

Nem vagyunk oroszok

A bank pontokban foglalta össze a véleményét, amelyekben nemzetköziségét, uniós tagjainak többségét hangsúlyozta és tagadta, hogy a bank tevékenysége orosz titkosszolgálati érdekeket követne. Mint az IIB írta: a sajtó előszeretettel titulálta a bankot „Oroszország Nemzetközi Befektetési Bankjának”

A bank szerint azonban

a Nemzetközi Befektetési Bank nem orosz, hanem egy nemzetközi fejlesztési pénzügyi szervezet, amelyet szuverén államok hoztak létre, az ENSZ 1970 /11417-es számú nemzetközi megállapodása alapján.

A közlemény hivatkozik a nemzetközi hitelminősítők (Fitch Ratings, Moody's Investors Service és S&P Global) besorolására is, amely az IIB-t nemzetek feletti, szupranacionális szervezetnek titulálja.

Több az uniós tag

A tulajdonosok között az Európai Unió tagjai a szavazásra jogosító részvények több mint 50 százalékát ellenőrzik – írja a bank. Ez az érv meglepő módon az angolszász médiában is gyakran előjött az elmúlt hetekben, bár természetesen ez annyiban csalóka, hogy retrospektíve ma már az egykori szovjet blokk valamennyi gazdasági, vagy katonai szervezete is több mint 50 százalékban uniós többségű lenne.

Bár a bank chartája alapján a bank valamennyi nemzetközi tisztviselője függetlenül végzi a munkáját az állampolgárságától, vagyis nem a nemzetét képviseli, de azért az IIB leszögezi, hogy a legfontosabb vezető testületben az uniós állampolgárok vannak többségben, négy székük van a hatból. Hasonlóan a hitelek és a hosszú távú szerződések is nagyobb részt uniós országokra fókuszálnak.

Nem a szankció kikerülése a cél

Hasonló adatok mentén érvel a bank az ellen a vád ellen is, hogy az Oroszországot sújtó szankciókat kerülné ki a bank. E pont alatt is elhangzik, hogy a 9 részvényes ország közül 5 az Európai Unió és a NATO tagja.

Az elmúlt hetekben a cikkek zöme azzal foglalkozott, hogy az IIB miért jön Magyarországra, és a költözés mennyire tekinthető politikai és mennyire gazdasági alapú döntésnek.

A bank szerint ez logikus stratégiai döntés, mert az IIB tevékenységének európai piacokon történő átfogó bővítése a cél

Az uniós székhely segíti a bank tőkéjének növekedését, a bank hitelezési és befektetési tevékenységeinek további növelését, a bank finanszírozási költségeinek csökkenését, a márka ismertségének növelését.

Kémek a sasfészekben

A bank kitér azokra a kérdésekre is, hogy milyen kedvezmények illetik meg az intézményt és a munkatársakat. Szerintük azok megfelelnek a nemzetközi jognak, és hasonlóak a más országokban működő más nemzetközi szervezetek számára biztosított feltételekhez. A bank magyarországi székhelyének jogai teljes mértékben megegyeznek a korábbi moszkvai helyzetével, ezeket a körülményeket ugyanis az IIB létrehozásáról szóló megállapodás szabályozza. 

Az IIB végül kitért azokra a pontokra is, amelyek szerint az IIB az orosz titkosszolgálat trójai lova, és a hírszerzés előretolt bástyája. Talán nem lesz meglepő, de a bank ezt nem így gondolja.

Bár egyes személyekről konkrétan nem mondhat semmit a közlemény, de az IIB határozottan elutasítja ezt az állítást.

A IIB létezésének majdnem 50 évében semmilyen ügyet nem regisztráltak, ahol a bank alkalmazottai valamely nemzetközi egyezményekkel összeegyeztethetetlen tevékenységben vettek volna részt.

(Borítókép:  Varga Mihály pénzügyminiszter (j) és Nyikolaj Koszov a Nemzetközi Beruházási Bank (International Investment Bank IIB) elnöke kezet fog miután szándéknyilatkozatot írtak alá a pénzintézet új európai regionális irodájának Magyarországra hozataláról a Pénzügyminisztériumban 2018. június 18-án. - fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)  • Biztosítás