Napirendre veheti a kormány a szállásáfa csökkentését

2019.03.20. 18:48

Ha sikeres lesz a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) új adatszolgáltási rendszerének bevezetése, akkor a kormány napirendre veheti a szállodaszövetség által szorgalmazott áfacsökkentést a szálláshely-szolgáltatásban – írja a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatójára hivatkozva az MTI.

Az NTAK sikeres bevezetése, az ebből származó költségvetési bevételek növekedése feltétele az áfacsökkentésnek.

– mondta Guller Zoltán, felidézve, hogy július elsejétől indul az NTAK, azaz az országban megforduló turisták statisztikai adatait kezelő új, digitális adatszolgáltatási rendszer, amihez elsőként az ország szállodáinak kell csatlakoznia.

Az idei évvel kapcsolatban Guller arról beszélt, hogy a befizetett turisztikai hozzájárulás januárban 110 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, ami optimizmusra ad okot.

Mint mondta, az OTP és a K&H jelzései alapján a SZÉP-kártya feltöltések 60 százalékkal emelkedtek az első két hónapban az előző évhez képest, ha pedig minden így marad, akkor a tavalyi 120 milliárd forintos SZÉP-kártya forgalom idén 195-200 milliárd forintra fog nőni.