A Boeing extra szolgáltatásként árult néhány biztonsági funkciót a lezuhant modellhez

2019.03.21. 18:17

A Boeing külön megvásárolható extraként árult két biztonsági szolgáltatást a kétszer is lezuhant 737 MAX modellhez – írja a New York Times. 

A cikk szerint repülőgyártók gyakran élnek azzal az árazási megoldással, hogy bizonyos kényelmi illetve dizájnelemeket csak plusz pénzért építenek be a leszállított gépbe. Előfordul az is, hogy bizonyos navigációs, kommunikációs vagy biztonsági funkciókat árulnak extra díjért cserébe. A fapados légitársaságok esetében ritkább, hogy olyan extrákba ruháznak be, amelyeket a szabályozó hatóság nem követel meg a biztonsághoz. 

Most azonban úgy néz ki, hogy a Boeing hibázhatott, amikor nem tette az alapcsomagba legalább az egyik, korábban extraként árult funkciót. A cikk szerint balesetek utáni felülvizsgálat során arra jutott a cég, hogy az egyik biztonsági funkció mostantól az alapfelszereltség része lesz. Az "ellentmondásjelző" (disagree light) néven futó funkció lényege, hogy jelezze, ha bizonyos érzékelők által mutatott adatok ellentmondanak egymásnak, ezzel segítse a pilótákat kiszűrni az esetleges hibás mérést. A Boeing 737 MAX szoftverfrissítést és új kezelési utasítást is kap

A Boeingek lezuhanásával kapcsolatos technológiai kérdésekről itt, a katasztrófák várható hatásáról a cégre pedig itt olvashat.