A tejtermelők fellázadtak a Penny ellen

2019.03.22. 09:59

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TTT) hatósági ellenőrzést kezdeményezett a Penny Market Kft. ellen a boltlánc túl olcsón kínált teje miatt, amihez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is csatlakozott.

A tejtermelők a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatalnál és a Pénzügyminisztériumnál reklamálnak a piacra dobott extrém alacsony árú, 135 forintos, 1 literes szlovákiai import UHT tej miatt. A szervezet szerint az üzletlánc ezzel a magyar tejfeldolgozóknak és tejtermelőknek hosszabb távon is jelentős károkat okozhat. A leginkább érintett magyar tejtermelők a Penny elleni demonstrációk előkészítésébe kezdtek.

tej

A Penny március 21-től akciós újságja címlapján is hirdetve egy lépésben 14 forintos kiskereskedelmi árcsökkentéssel, 135 forintos dömping fogyasztói áron kezdte el értékesíteni az import, 1,5 százalékos zsírtartalmú tejet. A szakmai szervezetek szerint az árképzés azért is különös, mert Szlovákiában az elmúlt hónapokban a magyarországihoz képest kilogrammonként átlagosan legalább 4-5 forinttal drágábban cserélt gazdát a nyerstej. A szervezetek szerint előfordulhat, hogy egyes szlovákiai feldolgozók Magyarországon vezetik le a senkinek sem kellő maradékot. A sajtóközleményben a NAK és a TTT határozottan felszólították a Penny Market Kft.-t az akció azonnali visszavonására.

A közleményben úgy fogalmaztak, „a Penny Market Kft. a mostani lépésével minden eddigi közös szakmai és kormányzati együttműködést és munkát semmibe vett, arcon csapva a tejszakmát”.

A tejimport magyarországi termeléshez viszonyított aránya 2018-ra már csak 9 százalék volt, miközben 2010-ben még 35 százalékot tett ki. A terméktanács és a NAK szerint a magyar tejágazat fejlődése szempontjából nagy jelentősége volt annak, hogy az ESL és az UHT tejek általános forgalmi adója az idén csökkent.