ÁSZ: nem feladatunk az EP-választás kampánypénzeinek ellenőrzése

DBZOL20181210011 v2
2019.03.22. 12:31 Módosítva: 2019.03.22. 12:31
A Demokratikus Koalíció tiltott pártfinanszírozásra hívta fel az Állami Számvevőszék figyelmét. Az ÁSZ szerint törvényesen járt el és az európai választások kapcsán nincsen feladata.

Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció (DK) országgyűlési képviselője levélben jelezte, hogy a kormány tiltott pénzfinanszírozást folytatott, amikor Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke ellen indított plakátkampányt. Szerinte a számvevőszék szemet hunyt a törvénysértés felett.

Mindez azért volt erős, mert az ÁSZ korábban 663 millió forint kifizetésére kötelezte a Jobbikot, mondván, Simicska Lajos plakáthelyeinek használata 331,5 millió tiltott támogatáshoz juttatta. Az ellen azonban nem lépett fel, hogy egy másik párt, a Fidesz ismert narratíváit és menekült-, Soros-, vagy Brüsszel-ellenes üzeneteit a kormány adófizetői pénzből plakátolja ki szerte az országban.

Domokos László, az ÁSZ elnöke a kritikára válaszoló levelében kiemelte,  az ÁSZ kizárólag az országgyűlési választások tekintetében végezhet ellenőrzést, az európai parlamenti választás kampánypénzeinek tekintetében nem.

Az ÁSZ független a pártpolitikától – hangsúlyozta. Domonkos László levelében úgy fogalmazott, a rágalmakat, fenyegetéseket az Országgyűlés legfőbb ellenőrző szerve törvényes működésébe történő beavatkozásnak tekinti, és a Demokratikus Koalíció gazdálkodását évek óta törvénysértések jellemzik. 

(Borítókép:  Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke a korrupcióellenes világnap valamint az állami szervek korrupció elleni küzdelemben való együttműködéséről aláírt közös nyilatkozatának 7. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen az Országház Gobelin-termében 2018. december 10-én. - Balogh Zoltán / MTI)  • Tippek
  • Lakáshitel