Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Nagy olasz-kínai együttműködés jöhet, a nyugat nem örül

2019.03.24. 10:12

Olaszország elsőként vesz részt Kína Egy övezet, egy út nevű gazdasági-infrastrukturális tervében a G7 országai közül, számolt be a ReutersAz Egyesült Államok és az Európai Unió fenntartásai ellenére nem kötelező érvényű szándéknyilatkozatot írt alá szombaton az olasz és a kínai kormány arról, hogy Olaszország csatlakozik a kínai Új selyemút kezdeményezéshez.

A Hszi Csin-ping kínai elnök háromnapos olaszországi látogatásának csúcspontjaként tartott aláírási ceremónián további mintegy tíz megállapodást kötöttek kínai és olasz vállalatok. Az előzetes megállapodás egy 2,5 milliárd euró értékű együttműködésről szól, amiben olasz bankok, gáz- és olajvállalatok, és az olasz állami vasutak vesznek részt. 

Egyes becslések szerint hosszútávon akár 20 milliárd euróra rúghat a  különféle együttműködések összértéke. 

Nem mindenki örül azonban az új barátságnak, Heiko Maas német külügyminiszter bírálta Olaszország résztvételét Kína Egy övezet egy út nevű világméretű gazdasági-infrastrukturális tervében.

"Ha egyes államok valóban azt hiszik, ravasz üzleteket köthetnek a kínaiakkal, úgy meg fognak lepődni, s egy nap arra ébrednek, hogy függőségbe kerültek" – mondta Maas a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapnak adott interjújában. A rövidtávú, kecsegtető ajánlatok jóval előbb, mint azt gondolnánk, keserű mellékízt kaphatnak – mondta a német tárcavezető. Kína több millió állampolgárát emelte ki a szegénységből a középosztályba, s most kíméletlenül hajszolja saját globális érdekeit – mondta a szociáldemokrata politikus. Az európai országok csak akkor tudnak fellépni az olyan óriások, mint Kína, Oroszország, vagy az Egyesült Államok ellen, ha az Európai Unió keretében egységesek – tette hozzá.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Olaszország csatlakozik a selyemút újraélesztését szorgalmazó kínai kezdeményezéshez, amelyről sokan úgy tartják, hogy hozzásegítheti Kínát érzékeny technológiák, illetve fontos infrastruktúra megszerzéséhez, és Peking valójában egy Kína-központú kiterjedt befolyási övezetet igyekszik létrehozni. Az olasz kormány viszont eltökélt az export és a beruházások fellendítésében, és nem tulajdonít nagy jelentőséget a Kína szándékait illető aggodalmaknak. Róma részben abban reménykedik, hogy ha Kína beruház az olasz kikötőkbe, akkor az segíthet újraéleszteni Olaszország hagyományos szerepét mint fontos összekötő a Kelet és a Nyugat közötti kereskedelemben.