60 milliós bírsággal sújtotta a Posta biztosítóit a jegybank

2019.03.25. 10:09

Összesen 60 millió forint bírságot szabott ki a jegybank a Magyar Posta biztosítóira – derül ki az MNB hétfői közleményéből. A Magyar Nemzeti Bank egyebek közt nyilvántartási, adatszolgáltatási, informatikai, ügyféltájékoztatási, panaszkezelési és a biztosítási szerződési feltételeket érintő jogsértések miatt hozott intézkedéseket és rótt ki bírságot a Magyar Posta Biztosító Zrt.-re és a Magyar Posta Életbiztosító Zrt.-re.

21681 7OceE9w9
Fotó: postabiztosito.hu

Az MNB hétfői tájékoztatása szerint az eljárások a 2015 májusától a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintették át. A Magyar Posta Életbiztosító esetében a jegybank megállapította, hogy a biztosítótársaság vállalatirányítása és belső kontrollrendszere keretében egyes belső szabályzatait, ügyrendjeit, eljárásrendjeit nem a jogszabályoknak megfelelően alakította ki, megfelelőségi, illetve belső ellenőrzési területét illetően is hiányosságokat észlelt, és a javadalmazási politikája sem volt minden tekintetben szabályszerű. A biztosító a vonatkozó előírásokat részben figyelmen kívül hagyva szervezett ki kiemelten fontos feladatköröket, miközben bizonyos tevékenységeket tévesen nem minősített kiszervezésnek, s kiszervezési nyilvántartása sem felelt meg teljeskörűen a jogszabályi előírásoknak.

Az MNB problémákat talált az életbiztosítási szerződési feltételek kötelező és lehetséges tartalmi elemei körében is. Egyes szerződéses rendelkezések nem álltak összhangban az irányadó ágazati, illetve polgári jogi rendelkezésekkel, továbbá bizonyos szerződéses fogalmak tartalmát a biztosító nem határozta meg egyértelműen.

Hiányosságokat tárt fel az MNB a Magyar Posta Életbiztosító életági szerződéseihez kötődő ügyféltájékoztatási, panaszkezelési, pénzmosás-megelőzési, informatikai, számviteli és tőkekövetelmény számítási tevékenysége körében is. A biztosító az egyes – befektetési egységekhez kötött, illetve hagyományos – életbiztosítási, valamint csoportos hitelfedezeti biztosítási termékeit, továbbá összefüggő belső szabályzatait, nyilvántartásait, adatszolgáltatási, adatfeldolgozási és ellenőrzési rendszereit (azaz állománykezelését) sem mindenben a vonatkozó előírásoknak megfelelően alakította ki, továbbá jutalékkezelése kapcsán is hiányosságot tárt fel az MNB.

Bár az MNB több hiányosságot feltárt, ezek alapvetően nem érintik a biztosítók megbízható működését. A jogsértések miatt az MNB a Magyar Posta Biztosítóra 25 millió, a Magyar Posta Életbiztosítóra 35 millió forint bírságot szabott ki, és kötelezte azokat a jogszabályszerű működésre.